Осем признака на недостиг на витамин В12

Витамин В12 е основното хранително вещество, което тялото ви изисква, за да произведе червените кръвни телца и да стимулира здравето на нервната система. Той не може да бъде произведен от нашите тела, затова трябва да си го набавяме от външни източници, където се среща естествено или е добавен. Дефицитите са чести, особено при възрастните хора, при тези, които са претърпели операция за отслабване, която засяга усвояването на този витамин и други и тези, които приемат много често антиациди. Поради тази причина обърнете внимание на тези признаци и симптоми, за да може заедно с лекаря си да установите евентуален недостиг и да се уверите, че постигате оптимално здраве.

Бледа или жълтеникава кожа

Когато тялото ви няма достатъчно B12, може да забележите някои физически индикации. Кожата ви може да изглежда бледа или да има жълт оттенък (жълтеница). Жълтият оттенък на кожата ви или на бялото на очите ви също се дължи на твърде много кафява субстанция, наречена билирубин, когато черният ви дроб хиперактивно се опитва да разруши червените кръвни телца.

Слабост или умора

Друг проблем, който придружава компрометираната циркулация на червените кръвни клетки, е обща слабост или умора. Това е така, защото червените кръвни телца са отговорни за разпространението на кислород в тялото ви. Това е един от най-ранните признаци на недостиг на В12, но и причина дефицитът често да е неправилно диагностициран.

Проблеми с баланса

Освен да се чувствате по-слаби, може да видите промени в способността ви лесно да ходите и да се движите, поради важната роля на B12 в здравословната и функционираща нервна система. Най-често се наблюдава при пациенти в напреднала възраст, чиято проява на недостиг на В12 допринася за тяхната склонност към падане. Младите хора могат да изпитат това, ако имат много тежък недостиг.

Устно здраве

Ранен признак на недостиг на В12, въпреки че е още един, който често е погрешно диагностициран, е подут или възпален език, който може толкова да се изостри, ако приемането на В12 не се увеличи, че да засегне начина, по който говорите или ядете. Афтите в устата може също да бъдат болезнен признак, че се нуждаете повече от това хранително вещество.

Иглички и бодлички

Ако недостигът на B12 не се отстрани след симптомите на слабост или умора, увреждането на нервната система може да стане толкова сериозно, че тялото ви вече да не произвежда миелин, вещество, което предпазва нервите ви. Това се проявява в усещането, обикновено описвано като "иглички и бодлички", без друга очевидна причина, в ръцете и краката ви.

Задух и замаяност

Същата липса на циркулация на кръвните клетки, спомената по-горе, може да ви накара понякога да се чувствате без дъх или даже замаяни, сякаш без причина. Въпреки това, както вероятно знаете, тези симптоми могат да покажат няколко други състояния, затова незабавно говорете с вашия лекар и кажете ако имате други причини да се съмнявате в недостиг на В12.

Промени в настроението

Ниските нива на В12 се свързват с много различни мозъчни нарушения, като например деменция и депресия, и дори по-доброкачественото, но нетипично лошо настроение. Тъй като витамин В12 може да изпраща важни сигнали до мозъка ви, тези симптоми може да се появят, когато изпитвате недостиг. Вашият лекар може да препоръча добавка или да увеличи количеството на естествените източници на В12 във вашата диета, но в крайна сметка може да се наложи да потърсите допълнителна терапия, за да се справите с тези състояния.

Влошено зрение

Ако този дефицит продължава да вреди на нервната ви система, той може да достигне оптичния нерв и в крайна сметка да повлияе на начина, по който се сигнализира информацията от окото до мозъка ви. Това води до замъглено или изкривено зрение. Ако обаче това състояние се дължи на недостиг на В12, обикновено може да бъде преодоляно с добавка.

Може да използвате

Хранителни добавки АМИНОЛИВ ®
АМИНОЛИВ ®
При проблеми с черния дроб от различно естество!
Хранителни добавки Витамин С + Пчелно млечице
ВИТАМИН С +ПЧЕЛНО МЛЕЧИЦЕ
За  укрепване, физическа сила и издръжливост на организма!

Виж още

Йога в училищата може да помогне на децата да се справят със стреса и тревожността
19.04.2018 г.
Изследователите са работили с държавно училище, за да добавят дейности по йога и концентрация, за да помогнат на ученици от трети клас, които са били изследвани за тревожност в началото на учебната година

Коментари: 2
 • Admin
  17.05.2018 г., 13:44 ч.
  0     0

  Всеки отделен производител или търговец на пазара, сам определя цената на своите продукти, съдържащи даден В-комплекс или в точност витамин В12 в своята номенклатура. 

  Фактори оказващи влияние върху по-високата цена на витамин В12 са: 

  - Съпътстващите суплементи вложени в състава на предлагания продукт, които сподпомагат в различна степен за усвояването и натрупването му в организма; 

  - Дозировката в която се предлагат, зависеща от химичната форма в която се намира веществото; 

  В търговската мрежа, чист витамин В12, може да намерите с варираща цена между 10,00-25,00лв.

 • МИНКО МИНКОВ
  28.04.2018 г., 15:06 ч.
  0     0

  КАКВА Е ЦЕНАТА ИЛИ СЕ СРАМУВАТЕ ДА ПИШЕТЕ ЦЕНАТА,ЗАЩГОТО ОТ ПРАКТИКА ВЕЧЕ СЕ ЗНАЕ ЧЕ ПРАВИ ЛИ СЕ ТАКАВА ДЪЛГХА КИЛОМЕТРИЧНА АКАДЕМИЧНА РЕКЛАСА,ЗНАЧИ СЕ ТЪРСИ ЦЕНА НАД 50 ЛЕВА  

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай