Осем начина да се справим с главоболието

03.07.2017 г.
186 прочитания
0 коментара
Главоболията, включително мигрените, са изключително разпространени. Тъй като те могат да се появят по ред причини, някои хора търсят начини да се справят с проблема почти всеки ден. За щастие има няколко домашни лечения, които могат да ви помогнат успешно да облекчите болката от мигрените и другите видове главоболие. Разберете кои са лековете, които може би вече имате вкъщи:

Лавандулово масло
Маслото от лавандула не само ухае чудесно – то е ценно и като домашен лек за главоболия и мигрени. Лавандуловото масло може да се вдишва или да се нанася локално. Две до четири капки на всеки две-три чаши вряла вода се препоръчват при вдишване на масло от лавандула за облекчаване на главоболието. За разлика от много медицински масла, този домашен лек може също да се нанася външно съвсем безопасно без нуждата да се разрежда. Маслото от лавандула обаче не трябва да се приема орално.

Масло от мента
Ментата е домашен лек с облекчаващ ефект, който се отразява добре при главоболия. Това свежо ухаещо масло има вазоконстрикционни и вазодилатационни свойства, които подпомагат контрола на потока на кръвта в тялото. Болката от главоболията и мигрените често е причинена от лош поток на кръвта, а маслото от мента помага на кръвоносните съдове, които насърчават потока на кръвта, да се отворят и затворят. Домашните лечения с мента също отварят синусите и по този начин повече кислород може да навлезе в кръвта.

Масло от босилек
Босилекът, тази силно ароматна билка с широко приложение в кулинарията, несъмнено е вкусна и ухае чудесно. А за хората, търсещи природно лечение, което да облекчи главоболията им, маслото добито от босилека може да е полезен домашен лек. Босилекът отпуска мускулите, така че е особено ефективен при главоболия, причинени от напрежение и разтегнати мускули.

Промени в диетата
Един от най-ефективните домашни лекове, облекчаващи болките от главоболие и мигрена, включва промени в диетата. Някои храни влияят на честотата и остротата на главоболията и мигрените. Списъкът включва млечни продукти, шоколад, фъстъчено масло, някои плодове като авокадо, банан и цитруси, лук, меса с нитрати като бекон и кренвирши, храни съдържащи мононатриев глутамат, храни съдържащи тирамин, аминокиселините, които се срещат в червеното вино, както и ферментирали храни. Следете тези храни и реакцията ви към тях в дневник.

Масаж на скалпа
Масажът на скалпа е ефективен начин за облекчаване на мигрената, а освен това чувството е страхотно и съвсем лесно можете да си го направите сами. Изследователи от Бразилия твърдят, че масажът на големия окцитален нерв – зоната в задната част на главата, в основата на черепа, облекчава мигрената. Масажът като цяло се смята за полезен домашен лек за главоболия, особено рефлексологията (масажът на определени точки на дланите и стъпалата).

Моминска вратига
Моминската вратига се използва за лечение на треска, но е най-известна като билков лек за главоболие. Популярността на вратигата датира от осемдесетте години на двайсети век, когато едно британско проучване показва, че 70 процента от участниците изпитват по-малко болка от мигрена, след като приемат вратига всеки ден. Оттогава още много проучвания демонстрират ползите от моминската вратига за превенция и лечение на мигрена. Едно проучване показва подобрение при хора, приемащи ежедневно вратига в комбинация с бяла върба, друг домашен лек, който има свойства подобни на аспирина.

Ленено семе
Понякога главоболието се причинява от възпаление, което може да се намали с консумацията на омега 3 мастни киселини. Лененото семе облекчава главоболието, защото е богато на омега 3. То може да се използва като домашен лек под яколко форми, включително като масло и счукани или цели семена.

Елда
Ползите на елдата като домашен лек за главоболие и мигрена идват от флавоноида познат като рутин. Флавоноидите са фитохимикали, които се откриват в растенията и съдържат антиоксидатни свойства, които противодействат на увреждането на клетките. Освен това изследователи в Тайван демонстрират благоприятния ефект на флавоноидите върху възпалението, честа причина за главоболие.
 

Виж още

Полезните свойства на ягодите – Част 2
29.06.2017 г.
Ягодите са чудесен избор при хора с диабет. Те имат нисък гликемичен индекс и високо съдържание на фибри, а това регулира кръвната захар и я поддържа стабилна без резки покачвания и спадания

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай