Омега 3 мастни киселини, срещу болките в ставитеПолзи за здравето от Омега-3 есенциални мастни киселини


Какво представляват есенцилните Омега - 3 мастни киселини?


Защо казваме, че свойствата на полиненаситените мастни киселини - омега 3, които са широко познати и се използват отдавна, са толкова важни за нашия организъм и за правилното функциониране на най-важните човешки органи?
 Омега-3 мастните киселини са навсякъде в нашето тяло ( около 100 000 милиарда). Те влизат в състава на всички клетъчни мембрани и са важни за функционирането на целия организъм. Ако има недостиг, се появяват затруднения в гъвкавостта на скелета, чувства се скованост и всяка от нашите клетки работи забавено. Омега-3 мастните киселини действат благоприятно върху различни органи – стави, сърце, мозък, артерии, а техният дефицит причинява появата на различни видове заболявания.


Подходящи при установени ставни болки и заболявания


Изследванията показват, че Омега-3 помагат значително за намаляване на болките при различни ставни заболявания. Най-често срещаното страдание е артроза. Дори, ако не е артрит или периартрит, артрозата е много сериозно възпалително заболяване (зачервяване, топлина, болка, подуване и т.н.)
Причината за това са ензимите, наречени металопротеази, които съдействат за разрушаването на протеиновата мрежа на ставната съединителна тъкан, съставена основно от колаген и еластин. Впрочем отделянето на тези ензими се стимулира от две лоши ейкозаноиди (простагландини PG 2 и левкотриени LT4). Тук роля имат омега-6 мастните киселини, които са пряко ангажирани с възпалителния процес. Така, че достатъчно е да се възстанови отново равновесието между Омега-6 и Омега-3 - (4 Омега-6 : 1 Омега-3), за да се регулира възпалителният процес. Омега-3 мастните киселини, които се явяват инхибитори на металопротеазите на хрущялната тъкан, обръщат възпалителната патология, свойствена за артрозата. Едно лечение на базата на Омега-3, в нейната възможно най-натурална форма, плюс малко фитотерапия или в комбинация с глюкозамин и хондроитин, които да са от морски произход, би могло лесно да се справи с артрозата.

Предписваните най-често нестероидни противовъзпалителни средства за хронична болка имат много странични ефекти, когато се използват редовно, като например язва на стомаха. Опасни са и страничните им ефекти, когато се приемат с други лекарства. По-здравословно е хората да се справят с болките в ставите, използвайки антивъзпалителните свойства на Омега-3 мастните киселини. Тези киселини са основната причина, поради която се наблюдава намаление в производството на възпалителни простагландини.


Набавете си повече Омега - 3 


Омега-3 мастните киселини обикновено, може да си набавите, като хранителна добавка или чрез храни с които да обогатите своя хрантелен режим:    
  • лененото семе;
  • сардини;
  • скариди;
  • авокадо;
  • ядки - най-вече орехи и бадеми
  • тиква;
  • яйца - най-много при пресни яйца 
  • боб
  • чия
 

 
Източник: Превод и редакция С. Стойчева

Виж още

Ананасов сок
АНАНАСОВА ДИЕТА ЗА ОТСЛАБВАНЕ
14.12.2016 г.
Ананасовият сок притежава уникални свойства. Малко плодове могат да си съперничат с него по изключителното богатство на химическия състав. Най-важният и уникален компонент на ананасовата напитка обаче е бромелаин. Този ензим взима участие в много от жизненоважните процеси в организма.Ананасовият сок притежава уникални свойства. Малко плодове могат да си съперничат с него по изключителното богатство на химическия състав. Най-важният и уникален компонент на ананасовата напитка обаче е бромелаин. Този ензим взима участие в много от жизненоважните процеси в организма.
 
Цитрусите са богати на витамин С
С КАКВО ДА СЕ ХРАНИМ ПРЕЗ ЗИМАТА, ЗА ДА СМЕ ЗДРАВИ
12.12.2016 г.
Зимата пристигна, водейки след себе си множество неудобства: умора, нисък дух и вируси от всякакъв вид. За щастие има храни, които могат да помогнат да останем във форма през целия сезон и да адаптираме организма към зимните студове.

 

ЗЕЛЕНОУСТА МИДА – ПРИРОДНИЯТ ЛЕК СРЕЩУ БОЛКИ В СТАВИТЕ И ДЕГЕНЕРАТИВНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
09.12.2016 г.
Възпалителните и дегенеративните заболявания на ставите и опорно-двигателния апарат обхващат голям брой болести като артрити, артрози, ревматизъм, травми на ставите, сухожилията и други, от които страдат все повече пациенти. Те се характеризират с постоянни или периодично повтарящи се болки в ставите, които водят до частична или цялостна скованост. Тези заболявания се развиват, когато е нарушен балансът между разграждането и изграждането на ставните структури.Възпалителните и дегенеративните заболявания на ставите и опорно-двигателния апарат обхващат голям брой болести като артрити, артрози, ревматизъм, травми на ставите, сухожилията и други, от които страдат все повече пациенти. Те се характеризират с постоянни или периодично повтарящи се болки в ставите, които водят до частична или цялостна скованост. Тези заболявания се развиват, когато е нарушен балансът между разграждането и изграждането на ставните структури.
 

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай