Очни прегледи - кога да ги правим и какво да знаем!Трябва ли хората със здрави очи да ходят на профилактични очни прегледи? И колко често? Американската академия по офталмология препоръчва  възрастните без признаци или рискови фактори за очно заболяване да си направят изходен очен преглед на 40-годишна възраст. Това е възрастта, когато някои от най-ранните признаци на очни заболявания могат да се появят за първи път.

Хората със здрави очи и добро зрение трябва да си направят пълен очен преглед от офталмолог веднъж на 20-годишна възраст и два пъти на 30-годишна възраст. Хората, които изпитват замъглено зрение, болки в очите, инфекция, нараняване или необичайни светкавици или модели на светлина преди 40-годишна възраст също трябва да посетят очен лекар.

Хората с рискови фактори, като например фамилна анамнеза за очно заболяване, диабет или високо кръвно налягане, трябва да посетят офталмолог преди 40-годишна възраст, за да определят колко често трябва да се изследват очите им.
Изходното изследване не трябва да замества редовните посещения при офталмолога за пациенти с очно заболяване или пациенти, които редовно изследват зрението си за очила или контактни лещи. Ако носите очила или лещи, трябва да посещавате специалист веднъж годишно.
Очен преглед Структура на окото

Един изчерпателен изходен очен преглед ще оцени:
  • Вашата медицинска история - Вашият лекар ще ви помоли да оцените зрението си и общото състояние на вашето здраве.
  • Остротата на зрението ви - Ще бъдете помолени да закриете едното си око и да прочетете стандартизирана очна диаграма с откритото око, за да се прецени колко добре можете да виждате на различни разстояния.
  • Вашите зеници - Вашият лекар ще светне с ярка светлина в очите ви и ще проследи как реагират зениците ви на светлината. Нормалните зеници се свиват при ярка светлина и се разширяват, когато е по-тъмно.
  • Периферното ви зрение - Вашето периферно зрение се състои от това, което виждате във външния ръб на зрението си, когато гледате право напред.
  • Движението на окото - Вашият лекар ще оцени функцията на очните мускули, като наблюдава способността ви бързо да премествате очите си във всички посоки и бавно да проследявате обекти.
  • Коригиращи лещи - Ще бъдете помолени да погледнете очна диаграма чрез фороптер, съдържащ различни лещи, за да може лекарят ви да определи правилното предписание за очила или контактни лещи.
  • Очното ви налягане - Вашият лекар ще направи тонометрични тестове за измерване на налягането в очите ви. Тестът може да се състои от бързо духване на въздуха върху окото или леко прилагане на натиск към окото. Повишеното очно налягане може да е признак на състояние на очите, наречено глаукома.
  • Предната част на окото - Предната част на очите ви ще бъде изследвана с микроскоп, за да се определи дали развивате катаракта или имате драскотини върху роговицата.
  • Ретината ви и оптичния ви нерв - По време на тази част от прегледа вашият офталмолог ще постави капки в очите ви, за да разшири зениците ви, така че да може да изследва вашата ретина и оптичния нерв, които се намират в задната част на окото. След тази част от прегледа вашето зрение може временно да остане размазано и очите ви да бъдат чувствителни към светлината. Може да ви се дадат чифт слънчеви очила, за да защитите очите си, докато зениците ви не се свият.
 

"Верният път към здравето"
Здравето е най-добрият подарък, който ви е даден!!! Затова си заслужава да намерите правилния начин да го поддържате. Следете нашия сайт, където екипът на "За здравето" ще ви помогне с още полезни съвети:
  • Камъните в бъбреците. Причините за поява и начини за предпазване /Част 2/

Виж още


Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай