Ниска киселинност на стомаха


Какво представлява ниската киселинност в стомаха и как да я разпознаем - симптоми?Ниската киселинност на стомаха е хранително нарушение, свързано с понижено количество на солна киселина (HCL) в стомашния сок. Солната киселина е жизненоважна за правилното протичане на храносмилането. Тя преобразува пепсиноген до пепсин – ензим, който разгражда протеините на по-малки и по-лесно усвоими субстанции. Освен това солната киселина предотвратява миграцията и колонизацията на бактерии от червата към стомаха и е важна част от имунната защита, защото служи за киселинна бариера за развитието на редица микроорганизми, попадащи в стомаха заедно с храната.

Хората, страдащи от стомашни и храносмилателни проблеми, често смятат, че те са причинени от свръхпроизводството на стомашна киселина. Това погрешно схващане допълнително се потвърждава от лекарите, които не поставят правилната диагноза на храносмилателния проблем и рутинно предписват лекарства за блокиране на стомашната киселина при дори най-малкия симптом на стомашно разстройство. Причината е може би в това, че симптомите на свръхпроизводство и недостатъчно производство на стомашна киселина са на практика едни и същи. Поради това са нужни изследвания преди да се направят каквито и да е заключения за проблема.
 

Симптоми на ниска киселинност в стомаха


Симптомите на ниска солна киселина в стомаха могат да включват газове в червата, оригване, гадене и повръщане, подуване на корема, парене или тежест в стомаха, особено след хранене, лошо храносмилане, лош дъх в устата, хронична кандидоза, диария или запек, неочакван глад, наличие на несмляна храна в изпражненията, хранителни алергии, болки в стомаха, сърбеж около ректума, слаби и чупливи нокти, кожни обриви и нарушения, акне, хронични чревни паразити, дефицит на желязо, слаба коса или косопад, бактериален или гъбичен свръхрастеж, малабсорбция, повишена честота на паразитни инфекции и други.
Важно е да отбележим!!! Всички тези симптоми, биха могли да са следствие от други проблеми свързани с вашето здраве - това са по-скоро ранни сигнали, които е добре да имате предвид. При обостряне на симптомите, ще знаете къде може да се крие проблема и как да го разрешите 

Стомашният сок - естественият унищожител на бактерии

Заниженото производство на солна киселина се означава като хипохлорхидрия или ахлорхидрия. Това състояние на недостиг, може да се предизвика от атрофичен гастрит, хроничен гастрит, автоимунен тиреоидит, пернициозна анемия, паразитна инфекция (глисти), мукополизахаридоза IV, болест на Menetrier (хипертрофичен гастрит), инфекция с хеликобактер пилори (Helicobacter Pylori) и други.
Този дефицит не трябва да се пренебрегва, защото увеличава риска от развитие на някои бактериални и паразитни инфекции и изостря вече съществуващите такива. При един здрав човек количеството стомашна киселина е достатъчно, за да унищожи бактериите, но с напредването на възрастта отделянето й може да намалее и това съответно да доведе до понижени нива на пепсин. Това пък от своя страна води до затруднено храносмилане.  При хора с ниско ниво на солна киселина често се наблюдават някои бактериални колонии в стомаха.


Как може да се справим с проблема?


На първо място е необходимо да се консултираме със специалист, след като се направят необходимите изследвания. Втора стъпка да подобрим диетата си. Това може да се предприеме и като първа, тъй като корекцията в хранителните ви навици се обосновава на принципите на здравословното хранене. Според проучванията хората, които постят имат нормални нива на киселинност в стомаха и не страдат от бактерии в тънките черва. Така че диета, богата на плодове, зеленчуци, ядки и семена би облекчила стомашните и храносмилателни проблеми. Освен това хората, страдащи от хипохлорхидрия могат да приемат допълнителен източник на солна киселина – бетаин хидрохлорид. Това ще подпомогне производството на пепсин и ще подобри и регулира храносмилането, особено на храни, богати на протеини, които принципно се преработват трудно от хора, страдащи от занижена киселинност.
 

Какво представлява бетаин хидрохлорид - бетаин HCL


Бетаин HCL представлява киселинна форма на бетаин – витаминоподобно вещество, което се съдържа в зърната и други храни. Това е всъщност витамин, произлизащ от холина, извлечен от захарното цвекло. Той съдържа органично свързан азот и е с ясно изразен липотропен ефект. Бетаин хидрохлоридът спомага и за неутрализиране на млечната киселина и намаляване на нивата на токсичност на вредния за организма хомоцистеин - междинен белтъчен продукт, образуващ се в процеса на превръщане на аминокиселината метионин.

Както при всяка друга добавка консултацията с лекар преди прием е препоръчителна.
 
Източник: ZAZDRAVETO.BG

Виж още

5 ЛЕСНИ УПРАЖНЕНИЯ, С КОИТО ДА ПРЕБОРИМ БОЛКИТЕ В ГЪРБА
13.04.2017 г.
Болките в гърба не бива да бъдат пренебрегвани. При продължителен дискомфорт, дори елементарните на пръв поглед оплаквания, могат да доведат до загуба на съня, липса на активност, повишаване на телесното тегло и дори до възникване на депресия.

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай