Невероятните свойства на чесънаКак да използваме чесъна, за да предпазим организма си?
Няма как да не сте чували за невероятните свойства на чесъна – най-малкото, способността му да лекува и предпазва от грип и настинка. Това растение се консумира от векове и се добавя в различни ястия, за да подобри вкуса им и да осигури куп ползи за здравето. Вижте как консумацията му може да подобри здравето ви.
 

Предотвратява болестите


Пригответе се за сезона на грипа и настинките, като увеличите консумацията си на чесън. Едно проучване разглежда 120 здрави участници и им дава екстракт от природния феномен за 90 дни, докато следи случаите на настинка или грип. Онези, които приемат добавките, изглежда изкарват болестта по-леко, имат по-малко симптоми, както и по-малко дни, в които не ходят на работа или училище поради болест.
 

Бори се с настинкатаВероятно като дете са ви карали да ядете чесън, когато се простудите. Това е така, защото той наистина може да намали продължителността на болестта. Според изследванията зеленчукът спомага за подобряване на реакцията на имунната система чрез подобряване на функцията на имунните клетки. Добавете го в супи, сосове и всякакви други ястия, когато се чувствате настинали, за да помогнете на тялото си да се пребори с патогените и да се излекува по-бързо.
 

Намалява високото кръвно наляганеСтатоскоп и сърце Хипертонията (високо кръвно налягане) действа като важен показател за сърдечносъдови заболявания, които могат да доведат до сърдечен удар. Проучванията установяват, че добавките от чесън могат значително да намалят кръвното налягане при хора, при които то е високо. В едно проучване участниците с хипертония получават такива добавки по няколко дози на ден в продължение на 24 седмици. Систолното и диастолното кръвно налягане намаляват. Говорете с вашия лекар за естествените начини, по които можете да намалите кръвното си налягане и дали във вашата ситуация "природният феномен" би помогнал.

 

Може да намали риска от ракЧесънът е пълен с антиоксиданти, които подпомагат борбата със свободните радикали в организма, които насърчават рака. Въпреки, че резултатите са по-обещаващи при проучванията върху животни, отколкото при проучванията с хора, естествените антиоксидантни му свойства, доказано потискат образуването на нитрозамин (намира се в храни като сушени меса) и помагат да се "блокират" тези механизми, които могат да доведат до рак.
 

Повишава здравето на мозъкаЧесънът ви помага да поддържате нервната си система здрава, което се свързва с това как дегенеративните заболявания оказват влияние върху мозъка и тялото, включително невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер и болестта на Паркинсон.
 

Подобрява здравето на коститеСкилидки чесънАко сте бивш или настоящ пушач, може да сте повредили костите си и да сте по-податливи на остеопороза. Проучванията показват пряка връзка между употребата на тютюн и намалената плътност на костите. Увеличаването на приема на чесън може да компенсира част от щетите, причинени на вашия скелет от хронично излагане на цигарен дим. Проучвания при животни установяват, че масленият екстракт от него, може да има положителна роля в здравето на костите. Проучване с 60 мъже установява, че консумацията с екстракт от зеленчука, като  допълнение към други витамини подпомага костната минерална плътност.
 

Регулира нивата на кръвната захарПроучване от 2017 г. анализира девет клинични проучвания с общо 768 пациенти, страдащи от диабет тип 2, и установява, че добавките от чесън допринасят за понижаване на нивата на кръвната захар.
 

Помага ни да живеем по-дългоСпособността на чесъна да помогне за понижаване на високото кръвно налягане е една от причините, поради които се смята, че може да ни помогне да живеем по-дълго. Неговите антиоксидантни свойства, способността му да се бори с болестите и ползите, които осигурява за имунната система са някои от другите причини, които могат да помогнат на хората - особено на възрастните хора - да останат здрави в дългосрочен план.

 
Източник: http://zazdraveto.bg/

Виж още

Човешка система
5 симптома на бъбречното заболяване
25.03.2019 г.
Ранното диагностицииране на ХБЗ, може да осигури по-надеждно и качествено лечение ❶ Вижте, кои са причините за възникване на тези 5 симптома и начините за изследване
Сладко-кисел плод Тамаринд  - шушулка с месеста сочна пулпа
Тамаринд - суперхрана за здравето
11.03.2019 г.
Тропическият сладко-кислел плод, представлява растителна суперхрана, която предоставя на организма широк набор от микро и макронутриенти с редица ползи за организма ни.

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай