Невероятните ползи от нара

24.07.2018 г.
73 прочитания
0 коментара
Здравните ползи от нара са безбройни и това, което го прави специален, е, че освен че е здравословен, също е вкуснен. Нарът има антиоксидантни, антивирусни и антитуморни свойства и се смята, че е добър източник на витамини, особено витамин А, С и Е, както и фолиева киселина. Този удивителен плод се състои от три пъти повече антиоксиданти, отколкото виното и зеления чай.

Чудите ли се за какво е полезен нарът? Той са толкова полезен за поддържане на ефективно кръвообращение, че много лекари препоръчват на пациентите си да ядат нар, за да възвърнат силата си след продължително боледуване. Нарът традиционно се използва за изчистване на кожата и намаляване на възпалението, както и за лечение на болки в гърлото. Други ползи за здравето включват лечение на проблеми, свързани със сърцето, стомашни заболявания, рак, проблеми със зъбите, остеоартрит, анемия и диабет.

Лекува стомашни разстройства

Обелката, кората и листата на нара се използват за успокояване на стомашни разстройства или диария, причинени от всякакви проблеми с храносмилането. Пиенето на чай, направен от листата на тези плодове също помага при лечение на храносмилателни проблеми. Сокът от нар се използва и за облекчаване на проблеми като дизентерия и холера.

При проблеми със сърцето

Редовният прием на сок от нар може да поддържа потока на кръвта. Поради това качество, впоследствие намалява риска от сърдечен удар и инсулт. Антиоксидантните компоненти в този плод помагат за предотвратяването на лошия холестерол от акумулиране и по този начин поддържат артериите без никакви съсиреци. Това е така, защото нарът изтънява кръвта.

Предотвратява рак

Нарът съдържа високи нива на антиоксиданти, наречени флавоноиди. Тези флавоноиди са известни като ефективни при противодействие на различни свободни радикали, причиняващи ракови заболявания. Хората, които са изправени пред висок риск от рак на простатата и гърдата, трябва да започнат да пият сок от нар, тъй като това ще им помогне да намалят риска от развитие на рак. Редовната консумация на нар може да помогне в борбата със съществуващите ракови клетки.

Грижа за зъбите

Нарът с антибактериалните и антивирусните си свойства помага да се намалят ефектите на зъбната плака и предпазва от различни заболявания в устната кухина.

Предотвратява остеоартроза

Нарът помага за намаляване на много заболявания, включително атеросклероза и остеоартрит. Пораженията, причинени от сгъстяването и втвърдяването на артериалните стени и в хрущялите и ставите, могат да бъдат излекувани чрез яденето на този плод. Също така нарът може да предотврати създаването на ензими, които са отговорни за разграждането на съединителната тъкан в тялото.

При анемия

Здравословният поток на кръвта може да се поддържа в тялото, като се консумира този плод. Нарът доставя желязо на кръвта, като по този начин помага за намаляване на симптомите на анемия като изтощение, замаяност, слабост и загуба на слуха.

Контролира диабета

При пациенти с диабет пиенето на сок от нар може да намали риска от различни коронарни заболявания. Освен това намалява втвърдяването на артериите, което потиска развитието на различни сърдечни заболявания.

Третира еректилната дисфункция

Проучване, публикувано в Journal of Urology, сочи, че сокът от нар може да бъде много полезен при лечение на еректилна дисфункция въз основа на изследвания върху животни. Изследователи от Университета на Калифорния и Бевърли Хилс също установяват, че сокът от нар подобрява еректилната дисфункция при тест, проведен върху 61 мъже.

Виж още

Затлъстяване - първоизточникът за някои заболявания
Затлъстяването води до заболявания
24.07.2018 г.
Затлъстяването е една от основните причини за възникването на редица заболявания. А високите нива на свободни радикали се оказват ключови за лошият ефект на затлъстяването!

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай