Невероятните ползи от кафето – Част 2

19.05.2017 г.
143 прочитания
0 коментара

7. Кофеинът може да намали риска от Паркинсон
Болестта на Паркинсон е втората най-разпространена неврогенеративна болест, веднага след алцхаймер. Тя се причинява от смъртта на генериращите допамин неврони в мозъка. Също като при алцхаймер, няма открито лечение, така че е много важно да се фокусираме върху превенция. Според проучванията хората пиещи кафе имат между 32% и 60% по-нисък риск от развитие на Паркинсон. В този случай изглежда кофеинът има този ефект, защото хората, които пият безкофеиново кафе, нямат по-нисък риск от паркинсон.

8. Кафето предпазва черния дроб
Черният дроб е невероятен орган, изпълняващ множество важни телесни функции. Немалко често срещани болести засягат черния дроб – хепатит, мастно чернодробно заболяване и други. Много от тях водят до цироза. Изглежда кафето може да ни предпази от цироза. Хората, които пият 4 или повече чаши дневно имат до 80% по-нисък риск.

9. Кафето бори депресията и ви прави по-щастливи
Депресията е сериозно психическо заболяване, което значително влошава качеството на живот. За жалост напоследък много хора страдат от депресия. Едно проучване на Харвард, публикувано през 2011 г. сочи, че жени, които пиели 4 или повече чаши кафе на ден имали 20% по-малък риск от депресия. Друго проучване, в което са участвали 208 424 човека, открива, че тези, които пиели 4 или повече чаши кафе на ден били с 53% по-малко склонни към самоубийство.

10. Любителите на кафе имат по-нисък риск от някои видове рак
Ракът е една от водещите причини за смъртност по света и се характеризира с неконтолиран растеж на клетки в тялото. Кафето изглежда предпазва от два вида рак – на черния дроб и колоректален рак. Ракът на черния дроб е третата най-разпространена причина за смърт от рак, а колоректалният е на четвърто място. Проучванията показват, че любителите на кафе имат до 40% по-нисък риск от рак на черния дроб. А едно проучване, проведено с 489 706 човека, показва, че тези, които пиели 4-5 чаши кафе на ден имали 15% по-нисък риск от колоректален рак.

11. Кафето не причинява сърдечни заболявания и може да намали риска от инсулт
Често се твърди, че  кофеинът може да повиши кръвното налягане. Това е вярно, но ефектът е малък (3-4 mm/Hg) и обикновено изчезва, ако пиете редовно. Все пак внимавайте, ако имате високо кръвно, тъй като ефектът може да се задържи при някои хора.
Въпреки това проучванията отричат мита, че кафето повишава риска от сърдечни заболявания. Всъщност има доказателства, че жените, които пият кафе имат по-нисък риск. Някои проучвания показват също, че пиещите кафе имат с 20% по-нисък шанс от инсулт.

12. Кафето може да ви помогне да живеете по-дълго
 При положение че кафето предпазва от редица болести, е логично да ни помага да живеем по-дълго. Всъщност има няколко наблюдения, че пиещите кафе имат по-нисък риск от смъртност. В две много големи проучвания пиенето на кафе се асоциира с 20% по-нисък риск от смърт при мъжете и 26% - при жените за период от 18-24 години. Този ефект е особено силен при диабетици. В едно проучване диабетиците, които пиели кафе имали с 30% по-нисък риск от смърт за периода от 20 години, през който е траело проучването.

13. Кафето е богат източник на антиоксиданти
За много хора, консумиращи се със стандартната западна диета, кафето може всъщност да е най-здравословният аспект от храненето им. Това е защото съдържа огромни количества антиоксиданти. Някои проучвания дори показват, че много хора си набавят повече антиоксиданти от кафето, отколкото от плодовете и зеленчуците взети заедно.

Виж още

Какви са ползите от етеричните масла?
18.05.2017 г.
Етеричните масла имат широко приложение, но с такова голямо разнообразие, може да ви се струва трудно да решите кое масло е най-подходящо за вас. Тези няколко съвета бързо ще ви ориентират
Невероятните ползи от кафето – Част 1
16.05.2017 г.
Проучванията показват, че любителите на кафе имат много по-нисък риск от редица сериозни заболявания. Ето няколко от ползите от ароматната напитка

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай