Невероятните ползи от кафето – Част 1

16.05.2017 г.
169 прочитания
0 коментара
Много хора не могат да си представят да започнат деня си без чаша горещо кафе. То е традиционна напитка на много места по света и към него са били пристрастени личности като Балзак и Волтер. Въпреки че въпросът полезно ли е кафето или вредно винаги е бил спорен и противоречив, кафето всъщност е много здравословно. То е заредено с антиоксиданти и полезни вещества, които могат да подобрят здравето. Проучванията показват, че любителите на кафе имат много по-нисък риск от редица сериозни заболявания. Ето няколко от ползите от ароматната напитка:

1.Кафето ни прави по-енергични и изостря ума
Кафето помага на хората да се справят с умората и увеличава енергията. Това е защото съдържа стимулант, наречен кофеин, често използван като психоактивно вещество по света. След като пиете кафе, кофеинът се абсорбира от кръвта, а от там отива в мозъка, където блокира инхибиторен невротрансмитер, наречен аденозин. Когато това се случи, количеството на други невротрансмитери като норепринефин и допамин се покачва.

Според много проучвания кафето подобрява множество аспекти на мозъчната функция, включително паметта, настроението,бдителността, енергичността, реакциите и цялостната когнитивна функция.

2. Кафето изгаря мазнините
Кофеинът е една от малкото субстанции, за които е доказано, че подпомагат изгарянето на мазнините. Няколко проучвания показват, че кофеинът забързва метаболизма с 3-11%. Други проучвания твърдят, че той увеличава горенето на мазнините с между 10% и 29%. Този ефект обаче може да намалее в дългосрочен план.

3. Кофеинът драстично подобрява физическото представяне
Кофеинът стимулира нервната система и повишава нивата на адреналин в кръвта. Този хормон е предназначен да подготви телата ни за физическо натоварване. Изпийте една чаша силно кафе половин час преди тренировката си, защото кофеинът може да подобри физическото ви представяне с 11-12%.

4. Кафето съдържа важни нутриенти
Чаша кафе съдържа:
  • Рибофлавин (Витамин B2): 11% от препоръчителната дневна доза.
  • Пантотенова киселина (Витамин B5): 6% от препоръчителната дневна доза.
  • Магнезий и калий: 3% от препоръчителната дневна доза.
  • Магнезий и ниацин (B3): 2% от препоръчителната дневна доза.
Това на пръв поглед не изглежда много, но при положение че повечето хора пият повече от една чаша на ден, количествата бързо се увеличават.

5. Кафето намалява риска от диабет тип 2
Диабет тип 2 е огромен проблем, който в момента засяга около 300 милиона хора по света. По някаква причина рискът от развитие на диабет е значително по-нисък при любителите на кафе. Проучванията показват, че хората, които пият най-много кафе имат 23-50% по-малка вероятност да се разболеят, а едно проучване дори твърди,че този риск е с 67% по-нисък.

6. Кафето може да ви предпази от алцхаймер и деменция
Болестта на Алцхаймер е най-разпространеното невродегенеративно заболяване и водеща причина за деменция по света. Обикновено засяга хора над 65 години и за жалост няма открит лек. Има обаче няколко превантивни мерки, които можете да предприемете. Естествено те сключват здравословно хранене и физически упражнения, но и пиенето на кафе може да е много ефективно. Няколко проучвания показват, че хората, които пият кафе имат с до 65% по-нисък шанс да се разболеят.
 

Виж още

Грешки, които правим при миенето на зъбите
12.05.2017 г.
Всеизвестно е, че една от най-важните причини да мием зъбите си е да се предпазим от кариеси. Но начинът, по който ги мием може да ни направи по-уязвими към дентални проблеми. 
Кръвоносен съд с плака от холестерол
Холестерол, тихата заплаха за здравето
11.05.2017 г.
Натрупването на плаки в поради високи нива на LDL холестерол и триглицериди, почти незабелязано, но рисково влошава качеството ни на живот и застрашава нашето съществуване.

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай