Глутен в храните - 5 симптома за непоносимост

 


Кои са симптомите за непоносимост към глутен?


Има разлика между непоносимост към глутен и алергия към глутен!

 

Непоносимостта към глутен не винаги се забелязва лесно, а по последни данни броят на хората, които може да изпитват непоносимост към протеинът, най-често срещащ се в зърнените култури, се увеличава. Има някои признаци, които могат да ви помогнат да разпознаете дали глутенът предизвиква необичайни реакции на тялото ви. Диетолозите препоръчват да опитате да елиминирате определени храни, ако проявявате някой от симптомите често повдигнете въпроса пред общопрактикуващия си лекар, гастроентеролог или диетолог. Важно е да се отбележи, че непоносимостта към глутен е различна от алергията към глутен и от цьолиакия, така че трябва да потърсите експертно мнение преди да си вадите каквито и да е заключения и да правите големи промени в храненето си.


5 Симптома за непоносимост към глутен

  • Мозъчна мъгла

Мозъчната мъгла може да сигнализира за голямо разнообразие от състояния и един от проблемите може да е непоносимост към глутен. Ако ви е трудно да се концентрирате или да мислите ясно, особено след като сте яли глутен, може да е добре да опитате да елиминирате определени храни, за да определите или да изключите глутена като източник на проблема.
 
  • Проблеми с храносмилането

Житен клас - непоносимост към глутен Много често чувствителността или непоносимостта към определена храна може да предизвика дискомфорт и възпаление в храносмилателната система. Ако имате непоносимост към глутен, вероятно не можете да абсорбирате или да метаболизирате протеина. Тъй като глутенът е протеин, който се среща често в широка гама храни и хранителни продукти, започнете да избирате повече ястия без глутен, за да прецените дали това ще промени начина, по който тялото ви реагира след хранене.
 
  • Болки в ставите

Ако често изпитвате болки в ставите, важно е да говорите с личния си лекар за симптомите. Болките в ставите също са вид възпалениe, което може да се появи след консумацията на глутен.
 
  • Промени в настроението

Променя ли се настроението ви драстично, особено след като сте яли? Независимо дали млечните продукти, глутенът или захарта са зад промените в настроението, това което влияе на червата, може да повлияе и на мозъка ви и да доведе до видими промени, които можете да следите в дневник на настроенията. Разсъждавайте върху избора си на храна и обръщайте внимание на промените в начина, по който реагирате на различни храни или на определени фактори, като например начина на приготвяне на храната.
 
  • Кожни проблеми


Хроничен сърбеж и възпаление на кожата, особено от дерматит херпетифорс, могат да се появят, ако имате непоносимост към глутен или цьолиакия. Състоянието на кожата не бива да се пренебрегва – то може да свидетелства за автоимунна реакция, която трябва да се лекува.

 

Виж още

Плосък корем - полезни съвети
7 трика за плосък корем
01.08.2017 г.
Ако ви е омръзнало да се чувствате подути и подпухнали, днес ще ви разкрием как да изглеждате и да се чувствате добре в няколко прости стъпки. Докато редовните диети могат да ви помогнат да свалите тегло от цялото тяло, тези съвети са насочени конкретно към центъра.
Мъж и жена правят любов в леглото
9 ползи за здравето от секса
28.07.2017 г.
Сексът е изключително полезен за здравето. Проучванията показват, че може да намали стреса и риска от сърдечни заболявания и дори да удължи живота.

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай