Не чистите зъбите си с конец - а трябва!Посещението при зъболекаря просто няма да е пълноценно, ако не ви смъмрят, че не почиствате зъбите си с конец всеки ден. Колкото и ангажиращо да изглежда, почистването на зъбите с конец, трябва да стане част от рутинните ви процедури за поддръжка на устната хигиена редом с миенето с четка и паста и плакненето с водата за уста, която използвате. Въпреки че знаем, че трябва да го правим, често го пропускаме. А за много хора почистването с конец изобщо не е част от грижата за устната хигиена.

Днес ще се опитаме да ви покажем защо може би е добре да преосмислите ежедневните си навици.

Защо да почистваме зъбите с конец?

Почистването с конец премахва храната, която е останала между зъбите, за да не се превърне в плака. Това е нещо, което измиването с четка не може да постигне само по себе си. Плаката освобождава вредни киселини, които атакуват зъбния емайл.
Когато не почистваме с конец, плаката остава между зъбите и в кухините около зъбите и продължава да расте и освобождава тези киселини, които могат да причинят кариеси и заболявания на венците.
Освен това почистването с конец предотвратява възпалението на венците, което от своя страна ни пази от гингивит, ранна форма на заболяване на венците.

Как да почистваме зъбите с конец?

Най-голямата грешка, която правят хората, когато става въпрос за почистване на зъбите с конец, е че не го правят достатъчно. Може да изглежда досадно, но отнема по-малко от пет минути на ден.
Може да почистите зъбите си с конец преди да ги измиете с четка или след това, но е важно да го направите правилно. Навийте конеца около зъба и го издърпайте надолу и нагоре и напред и назад. Започнете от едната страна на устата към другата, за да не пропуснете някоя област.
Ако е болезнено, това означава, че не го правите достатъчно често. Колкото по-често почиствате зъбите си с конец, толкова по-безболезнено и по-малко неприятно става.

Какъв конец за зъби да използваме?

Ако се затруднявате с избора на конец, не се чудете. Всеки вид става. По принцип има два типа конец за зъби – с восък и без. Изследванията показват, че няма разлика в способността на двата да премахнат плаката и да предотвратят кариесите и гингивита.
Ако носите скоби или шини, говорете със зъболекаря или ортодонта си, за да ви препоръча подходяща алтернатива.

Как да отделим време?

Най-подходящото време да почиствате зъбите си с конец е преди лягане. Добре е винаги да си лягате с възможно най-чисти зъби. Когато спите, вашите слюнчени жлези не са толкова активни, което оставя устата ви суха. Колкото по-суха е устата, толкова по-високи са бактериалните нива, а колкото по-високи са бактериалните нива, толкова по-високи са киселинните нива.

Ето няколко съвета как да не забравяте да почиствате зъбите с конец всеки ден:   
  • Поставете конеца до четката си за зъби
  • Настройте си напомняне на телефона
  • Залепете си бележка на огледалото

"Верният път към здравето"
Здравето е най-добрият подарък, който ви е даден!! Затова си заслужава да намерите правилния начин да го поддържате. Следете нашия сайт, където екипът на "За здравето" ще ви информира още за: 
  • спането с грим е причина за появата на кожни проблеми;
  • правилните хранителни добавки /част 2/

Виж още


Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай