Най-вредните храни за кожата – Част 1

 
Фразата „Ти си това, което ядеш“ може да се е превърнала в клише, но в нея все пак има истина. И то не само за здравето като цяло, а и за кожата. Ако се храните нездравословно с рафинирани въглехидрати, захар и транс мазнини, това рано или късно ще се отрази на кожата ви. Все повече медици стигат до заключението, че лошата диета е също толкова пагубна за кожата, колкото и тютюнопушенето. Тя може да предизвика възпаление, което води до оксидативен стрес, който от своя страна уврежда колагена и ДНК-то, карайки ви да изглеждате по-стари. Ето десетте най-вредни храни, които да избягвате.

Оризовки
Оризовките доскоро бяха хвалени от супермоделите и жените, копнеещи да са като тях, като суперхрана, горяща манините, но днес знаем, че те могат да повишат нивото на кръвната захар, което забързва процеса на образуване на бръчки. Как? Тялото ви метаболизира простите въглехидрати в оризовките по същия начин, по който и захарта – като ги превръща в гликоза. След като бъдат преобразувани, те се придържат към протеини като колаген, които се борят с бръчките, и ги увреждат.

Бонбони и сладки
Бонбоните и сладките храни са нещо напълно нормално за нашата култура, а съзряването се асоциира с пъпки. Но в държави, където не се хранят с толкова много рафинирана захар, децата преминават през пубертета без акне. Дори и отдавна да сте били юноши, това откритие означава, че десертчето, което държите в шкафа на бюрото си най-вероятно причинява пъпките ви. На всичкото отгоре захарта също разгражда колагена и еластина, протеините, които поддържат кожата мека и еластична.

„Здравословни“ зърнени закуски
Не се заблуждавайте от опаковките. Въпреки че пълнозърнестите храни имат по-нисък гликемичен индекс (мярка за това как храната влияе на кръвната захар) в сравнение с белите, много „здравословни“ зърнени закуски са много преработени и пълни с добавена захар. А това означава, че те повишават гликозата и предизвикват бръчки.

Мляко
Млякото погрешно се счита за здравословна храна. То вреди на кожата изключително много, особено обезмасленото. То може да е пълно с хормони на растежа, които остават активни дори и след пастьоризацията. Проучванията показват, че те влизат в кръвта, където влияят на инсулина, предизвикват възпаление и повишават производството на мазнини. Резултатът от всичко това – акне и несъвършенства. Дори органичното мляко може би не е много добра алтернатива, тъй като то може да не съдържа добавени хормони, но все още няма достатъчно доказателства, че не влияе отрицателно на кожата. Най-добре избягвайте млякото и млечните продукти напълно или ги заменете с растителни алтернативи.
 

Виж още

Холистични начини за борба с умората
10.08.2017 г.
Ако постоянно сте изморени и изтощени, следването на тези няколко лесни холистични съвети може да ви помогне да се почувствате по-бодри и живи. Разберете как да се преборите с умората за нула време
Как да се справим с констипацията?
09.08.2017 г.
Пазарът предлага разнообразие от медикаменти, предназначени да се справят със запека, но има също много естествени методи, които си струва да опитате преди да се запътите към аптеката
Как да предпазим сърцето си в горещините?
08.08.2017 г.
Горещите, влажни дни могат да са опасни, особено ако вече имате сърдечни проблеми. Следвайте тези съвети, за да предпазите сърцето си, когато температурите се покачат.

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай