Най-добрите билки от природата с противовъзпалително действие

623 прочитания
0 коментара

Кои са билките с най-доброто противовъзпалително действие?Възпалението е естественият отговор на тялото към нараняване или заболяване, обикновено придружено от треска и болка или повишена чувствителност. Въпреки това, ако е прекалено много, то може да бъде опасно за здравето - особено ако засяга определени области като дихателните пътища или кръвоносните съдове. Всъщност, дори системното възпаление на ниско ниво, установено в по-възрастната популация, може да бъде свързано с развитието и прогресията на хронични заболявания като сърдечни и чернодробни заболявания.
 

7-те билки от природата, борещи се с възпалението


Билките са сила от природата. Ако искате да избегнете отрицателните ефекти на продължителното възпаление в тялото, възползвайте се от тези седем билки, които могат да се преборят с възпалението.

 

  • Кариса

Храст с растението КарисаПлодоносното растение кариса се използва заради лековитите му свойства при лечение на различни състояния като диария, треска и язви в устата. То е богато на стероиди, терпени, танини, флавоноиди и други вещества, които могат да помогнат при борбата с възпалението. Въз основа на резултатите от изследване през 2014 г. сухите плодове на растението кариса могат да се приемат като хранителна добавка, която да помогне при борбата с възпалението.
 
  • Розмарин

Розмаринът е една от многото билки, които имат антибактериални и антиоксидантни свойства (поради своите фитохимикали като розмаринова киселина). Освен това, розмаринът е също мощен противовъзпалителен агент. Изследване върху ефектите на розмарина от 2007 г. показва, че екстрактите от билката биха могли да се използват за облекчаване на възпалението и дори да предотвратят образуването на тумори.
 
  • Черен чесън

Глава и скилидки черен чесънЧесънът отдавна се е доказал като суперхрана за тялото - обикновено чрез подобряване на здравето на сърцето. Но какъв вид чесън? Изследване върху стар черен чесън разкрива мощните му противовъзпалителни ефекти, потискащи активирането на вещества, причиняващи възпаление в организма, и намаляващи нивата им в организма.

 
  • Сена - Майчин лист

Жълти цветчета на билката Сена - майчин листСената е известна със своите слабителни свойства и често се използва при запек. В традиционната мексиканска народна медицина сената - наречена saalche - се използва за лекуване на рани и кожни инфекции, за нормализиране на нередовната менструация и борба с възпалението. Хлороформният екстракт от растението Senna villosa е най-мощният в намаляването на оток и възпаление на ушите.
 
  • Пипер

Маслото от плодовете на африканския пипер отдавна се използва като подправка за супа, но също така проявява обещаващи хемопревантивни, противовъзпалителни и антимикробни свойства.
 
  • Гъби

Любима добавка към супата и пастата, гъбите притежават мощни противовъзпалителни свойства, ако са сурови. Проучване от 2014 г. разкрива, че определени видове гъби имат обещаващи противовъзпалителни качества, възпрепятстващи производството на азотен оксид, но тези свойства се губят по време на готвене.
 
  • Куркума

Куркуминът е мощно вещество, съдържащо се в куркумата, способно да спре производството на тумор некрозисни фактори и интерлевкини, отговорни за системното възпаление, открито при случаи на сепсис. Пет активни куркуминови съединения са изследвани през 2014 г., разкривайки способността на куркумина да се бори с остри възпалителни заболявания.

 

Виж още

Сушените сливи крият неподозирани качества
24.11.2017 г.
Когато си говорим за хранителни качества, сушените сливи са много добро попадение. Те са естествено сладки и подпомагат здравето на костите, на сърцето, на храносмилателната система и имунитет

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай