Може ли ръженият хляб да ни предпази от рак

10.10.2017 г.
110 прочитания
0 коментара
Определени храни често се препоръчват заради способността си да преборят рака. Такава храна е лененото семе. Смята се, че лененото семе дължи чудотворните си свойства на лигнаните, които са растителни съединения, които се борят с рака и се срещат в червеното вино, зърното, зелените зеленчуци (кръстоцветни зеленчуци) и особено сусамовите семена и ленените семена - най-концентрираният източник на Земята. Но това се основава на единица тегло. Хората ядат много повече зърно, отколкото семена. От зърнените култури, които хората консумират, най-голяма концентрация на лигнани се намира в ръжта. Това означава ли, че консумацията на ръж може да намали риска от рак? На теория да, но за разлика от лененото семе, ръжта никога не е изследвана… досега.

Ако измерим нивата на лигнани в кръвта на жените, живеещи в райони, в които ядат много ръж, шансовете за рак на гърдата при жените с най-високи нива, изглеждат само половината на тези на жените с най-ниски нива. Но лигнаните се срещат също в чая и горските плодове, така че не можем да сме сигурни откъде идва тази защита. За да се справят с този проблем, изследователите решават да измерят метаболитите на алкилрезорцинола - клас фитонутриенти, сравнително уникален за пълнозърнестите храни.

Те събрали урина от жени с рак на гърдата и от жени без и жените с рак на гърдата имали значително по-ниски нива в сравнение с тези без. Това навежда на мисълта, че жените, които са под риск от рак на гърдата, консумират  значително по-малко зърнени култури като ръж. Но ако проследим по-възрастните жени, на 50 и 60 години, консумацията на пълнозърнести продукти не се асоциира с по-нисък риск от рак на гърдата. Подобни са и резултатите и при по-възрастните мъже и рака на простатата. Дали в този момент не е прекалено късно?

От данните, които имаме за млечните продукти, знаем, че диетата в ранните години на живота е от значение за развитието на рак на простатата, особено около пубертета, когато простатата расте и се развива. Ако погледнем какво пият подрастващите мъже, ежедневната консумация на мляко изглежда утроява риска им от напреднал рак на простатата по-късно в живота. Затова изследователите наблюдават и ежедневната консумация на ръжен хляб по време на юношеството.

Тези, които консумирали ръжен хляб като деца, имали наполовина по-нисък шанс за напреднал рак на простатата. Това е в съответствие с проучванията, според които първите две десетилетия от живота може да са най-важни за определяне на модела за развитие на рак в по-късен етап. Тези открития със сигурност са важни за начина, по който трябва да храним децата си, но ако вече сме на средна възраст, твърде късно ли е да променим курса? Изследователи от Швеция се заемат да отговорят на този въпрос.

Те разделят мъже с рак на простатата в две групи. Едната група получава много ръжен хляб, докато другата получава богат на фибри, но не и на лигнан, пшеничен хляб. Има няколко индиректни доказателства, че ръжта може да се бори срещу рака на простатата - като по-ниски нива на рак в регионите с висока консумация на ръж, но това никога не е бил пряко изследвано...  до това изследване. От туморите на субектите са взети биопсии преди и след три седмици хранене с хляба и е отчетен броят на раковите клетки, които умират. Въпреки че няма промяна в пречистването от клетки на контролната хлебна група, има 180% увеличение в броя на раковите клетки, които се убиват в групата с ръжта. Последващо изследване с продължителност 6 седмици показва 14% понижение на нивата на PSA, маркер за рак, който предполага свиване на тумора.

Изследователите отбелязват, че използват много високи количества ръжен хляб и трябва да се изследва дали по-нормалните нива на прием ще имат ефекти от клинично значение.
 

Виж още

Най-добрите начини да отслабнем бързо
09.10.2017 г.
Следвайте тези ефективни стратегии по пътя към по-здравото и силно тяло, но не забравяйте, че винаги трябва да говорите с лекар преди да правите промени в диетата и фитнес режима си

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай