Мийте яйцата преди употреба при съмнение за салмонела

547 прочитания
0 коментара
Яйцата трябва да се измият добре преди употреба при съмнения за салмонела. Това посъветва хората д-р Йордан Попов, гастроентеролог във ВМА, в коментар по Нова телевизия по повод вноса на опасни яйца от Полша със съмнения за салмонела. 
Яйца със салмонела са стигнали до магазините у нас, съобщи по-рано Агенцията по храните. Проверяват се  складовете и магазините в страната, все още не е ясен точния брой на внесените опасни яйца.  

Внесените съмнителни яйца лесно могат да бъдат разпознати от клиентите по печата,
който се намира върху всички яйца, които купуваме (на снимката горе), а и върху кутиите, в които се намират те.  Към момента няма нито един регистриран случай на заболял от салмонела у нас. 
Инкубационният период при яйцата, заразени със салмонела, е от 2-3 часа до 2-3 дни, обясни специалистът. 

Симптомите са гадене, повръщане и диария, както и болки в корема
При децата има увеличен ритъм на изхождане и температура. „Салмонелата минава и сама, без лечение. Не се препоръчва прилагане на антибиотици, дават се само на децата.
„В различните лаборатории има тестове, с които може да се установи дали някой има салмонела, дори и да няма симптоми”, допълни д-р Попов. По думите му не може да се разбере дали храната е със салмонела, тъй като тя не променя вкусовите си качества.
Лекарят посъветва също така заразените яйца да не се държат заедно с другата храна, тъй като могат да я заразят.
 
Източник: Нова Телевизия

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай