Майки, които имат депресия, може да имат деца с по-нискo IQПризнаците за депресия при майката могат да имат дългосрочни последици за ученето и развитието на децата, според ново проучване, обхващащо периода от раждането до юношеството.
"Открихме, че майките, които са силно депресирани, не се отдават емоционално или не предоставят материали за учене в помощ на детето си, като например играчки и книги, както майките, които не са депресирани, което на свой ред повлиява на интелигентността на детето на 1, 5, 10 и 16 години ", казва Патриша Ийст, научен сътрудник в Департамента по педиатрия в Университета по медицина в Сан Диего и един от водещите автори в проучването.

"Последователността и продължителността на тези резултати говорят за трайния ефект, който депресията оказва върху родителските грижи на майката и развитието на детето", добавя тя.
Проучването, ръководено от изследователи от Калифорнийския университет в Сан Диего, проследява същите 875 двойки майка-дете в Чили в продължение на 16 години, оценявайки ги на възраст 1, 5, 10 и 16 години. При всяко посещение изследователите проверяват майката за признаци на депресия и прилагат тестове за когнитивното развитие на детето. Те също така задават въпроси, за да оценят домашния живот, характеризирайки нивото на ангажираност между майка и дете.

Изследователите установяват, че признаците на депресия при майката, когато детето е на една година, е свързано с по-ниски резултати на тестовете за когнитивната функция за детето на 16-годишна възраст.

Авторите установяват, че и обратното също важи- по-ниските резултати от ранното развитие на детето насърчават по-малко ангажиране от майка и само повишават признаците ѝ на депресия, когато детето навлезе в юношеството.
Тази зависимост между ранната депресия на майката и забавянето на ранното развитие при децата, изглежда, допълнително увеличава проблемите, като по този начин уврежда връзката между майка и дете.
Данните от проучването показват, че приблизително 20% от майките, които са тежко депресирани, когато децата им навършат 1-годишна възраст, остават депресирани за дълго време, посочва Ийст.

Педиатрите трябва да са нащрек за забавяне на развитието при децата и за депресията на майката, отбелязват авторите на изследването, тъй като по-широкото изследване показва колко широко разпространена може да бъде депресията при майките и колко може да засегне децата.
"Въпреки че изглеждат малки, разликите в коефициента на интелигентност от 7.78 до 7.30 имат огромно значение по отношение на говорните умения и лексиката на децата", казва Ийст. "Нашите резултати от проучването показват дългосрочните последици, които детето може да преживее поради хронична депресия на майката."
 
Авторите обаче признават, че тези семейства в Чили "може да не са представителни за майки или деца от друг културен произход или националност".

Всички проучвани семейства са от сходен културен произход, социо-икономически статус и имат подобно ниво на образование, което е ограничение, но авторите твърдят също, че помага да се контролират външни фактори, влияещи върху резултатите от изследването.
Това изследване също така наблюдава, но не изследва въздействието на бащите или наличието на други братя и сестри, а те също могат да окажат голямо влияние както върху депресията на майката, така и върху детското развитие.

Тези открития подсилват вече установените теории в литературата за развитието на детето, но уникалната характеристика на това изследване е проследяването на ефектите от ранното детство до юношеството.
Авторите също така призовават за програми за обогатяване, за да се помогне на децата с ранно забавяне да достигнат пълния си потенциал.

Виж още

Витамини и минерали - Витамин В12
Витамин B12 - осем симптома за недостиг
25.04.2018 г.
Витамини - недостиг! Един от най-важните витамини в човешкото тяло е Витамин В12.
Симптоми за недостиг на витамин В12 - влошено зрение, умора, задух, жълтениаква кожа, променливо настроение.
Връзка пресен розмарин
Розмарин с 8 ползи за здравето
24.04.2018 г.
В отдалеченото село Ачароли в югозападна Италия около един на всеки 10 души е на повече от 100 години. Дали са открили Фонтана на младостта?
Йога в училищата може да помогне на децата да се справят със стреса и тревожността
19.04.2018 г.
Изследователите са работили с държавно училище, за да добавят дейности по йога и концентрация, за да помогнат на ученици от трети клас, които са били изследвани за тревожност в началото на учебната година

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай