Къпането в ледени води – здравословен стрес за организма

23.01.2017 г.
221 прочитания
0 коментара
Зимата е прекрасно време за укрепване на имунитета и заздравяване на организма. Зимният сезон е не само, за да боледуваме, но най-вече да станем по-здрави. Едни от най-препоръчваните видове закаляване са обтриването със сняг и къпането в ледени води. Тези начини на закаляване тонизират и стимулират дейността на имунната и ендокринната система, активират обмяната на веществата. Човек се чувства по-бодър, по-свеж и радостен.
Неоценима полза за организма има закаляването в ледени води. Отчитайки опита на тези, които го правят редовно, може да се направи извод, че моржуването не само повишава устойчивостта към простудни заболявания, но и лекува много болести. Зимното плуване дори спомага за ликвидиране на вече съществуващите болести или води до тяхното отслабване.
Хората, склонни към редовни физически занимания, практикуват ритуално потапяне в студените, дори замръзнали води на реките поне един път в годината, което също има своето голямо значение, за да се запази организмът здрав през годината. Ритуалът се прави най-често на Йордановден, което като символ на кръщаването, се счита, че има отмиващо, прочистващо действие. „Смисълът на това влизане в студената вода на реката е в пречистването, което става възможно благодарение на това, че студът блокира съзнанието, човек тотално изключва от ежедневните неща и се очиства и от тях, и от лошите мисли и чувства“ , обяснява Лана Петкова - инструктор по йога в Пловдив и инициатор на такова ритуално потапяне в река Първенецка на 19 януари (Йордановден по стар стил). Впрочем, смята се още, че студената вода е идеална за "възстановяване на реда в тялото."
Разбира се, по-драстичният начин на закаляване е редовното къпане през зимата в пробита в леда дупка. Направените наблюдения върху хора, практикуващи този начин на закаляване, показват, че това помага при безсъние, астма, ревматизъм, болки в плещите, ставите, гърба. Подобрява се кръвообращението, помага дори при депресивни състояния и стрес. Разбира се, има и риск за здравето. За да сте уверени, че това потапяне няма да ви причини вреда, необходима е консултация с лекар.
Основното правило при тези видове закаляване е личната настройка. Да се осъзнае, че потапянето в студената вода или моржуването правят организма по-здрав. Това помага за активизиране на производството на ендорфин, хормонът на щастието, благодарение на което човек чувства емоционален подем, оптимизъм и радост. Може би точно в това е тайната на закаляването, благодарение на което хората не само стават по-здрави, но и успешно се справят с жизнените трудности.
 
Източник: Превод и редакция: София Стойчева

Виж още

Наздраве
"Синдром на празнично сърце". Алкохолът – какво, колко, как и вредата от махмурлука
29.12.2016 г.
Часове преди Новогодишната нощ, със сигурност не са много хората, които се замислят за това как да приемат алкохол, така че това да не доведе до лошо напиване, неловки ситуации и неприятни последици.
 

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай