Куркуминът подобрява паметта и настроението


Ежедневната консумация на определена форма на куркумин - веществото, което придава яркия цвят на индийското къри - подобрява паметта и настроението при хора с лека загуба на памет, свързана с възрастта, според резултатите от проучване, проведено от изследователи от UCLA.

Проучването, публикувано онлайн на 19 януари в Американското списание за гериатрична психиатрия, изследва ефектите от лесно усвоимата добавка куркумин върху паметта при хора без деменция, както и потенциалното въздействие на куркумина върху микроскопичните плаки и възели в мозъка на хората с болестта на Алцхаймер.

Съдържащ се в куркумата, куркумин доказано има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства според лабораторните изследвания. Също така се предполага, че е възможна причина възрастните граждани в Индия, където куркуминът е основен хранителен продукт да имат по-слабо разпространение на болестта на Алцхаймер и по-добро когнитивно представяне.

"Точно как куркуминът оказва своето въздействие не е сигурно, но може би се дължи на неговата способност да намалява възпалението на мозъка, което е свързано както с болестта на Алцхаймер, така и с тежката депресия", каза д-р Гари Смол, директор на гериатричната психиатрия на дълголетието на Центърът и отделението по гериатрична психиатрия в Семелския институт за невронаука и човешко поведение в UCLA и първият автор на изследването.

В контролираното проучване участват 40 възрастни между 50 и 90 години, които имат леки оплаквания от паметта. Участниците били разпределени на случаен принцип да получат или плацебо или 90 милиграма куркумин два пъти дневно в продължение на 18 месеца.

Всичките 40 субекта са получили стандартизирани когнитивни оценки в началото на проучването и на шестмесечни интервали и наблюдение на нивата на куркумин в кръвта им в началото на проучването и след 18 месеца. Трийсет от доброволците претърпяват позитронна емисионна томография или PET изследвания, за да се определят нивата на амилоид и тау в мозъка им в началото на проучването и след 18 месеца.

Хората, които приемат куркумин, имат значителни подобрения в паметта и концентрацията, докато участниците, които получават плацебо, нямат, казва Смол. В тестовете за памет хората, които приемат куркумин, имат подобрение с 28% през 18-те месеца. Онези, които приемат куркумин, също имат леки подобрения в настроението, а мозъчните им PET изследвания показват значително по-малко амилоидни и тау сигнали в амигдала и хипоталамуса, отколкото тези, които получават плацебо.

Амигдалата и хипоталамусите са области на мозъка, които контролират няколко функции на паметта и емоциите.

Четирима души, приемащи куркумин, и двама, приемащи плацебо, са имали леки странични ефекти като коремна болка и гадене.

Изследователите планират да проведат последващо проучване с по-голям брой хора. Това проучване ще включва някои хора с лека депресия, така че учените могат да проучат дали куркуминът има и антидепресантни ефекти. По-голямата извадка също ще им позволи да анализират дали ефекта на повишаване на паметта на куркумина варира в зависимост от генетичния риск на хората за болестта на Алцхаймер, тяхната възраст или степента на когнитивните им проблеми.

"Тези резултати показват, че приемането на тази относително безопасна форма на куркумин може да осигури значителни когнитивни ползи през годините", казва Смол.

Виж още

5 признака на ИПП
30.01.2018 г.
Инфекцията на пикочните пътища, позната още като ИПП, е инфекция, която най-често се среща в пикочния мехур или уретрата. Това състояние не е сериозно в самото начало, но ако остане нелекувано, може да се разпространи в бъбреците и да причини по-сериозни проблеми.

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай