Компанията с която се храните, повлиява ли на вашият апетит?

06.02.2018 г.
109 прочитания
0 коментара


Компанията ви по време на хранене може да има по-голямо влияние върху хранителните ви навици, отколкото си мислите.

Знаем, че хората често имат приятели със сходна телесна маса, но нови изследвания показват, че храненето в компанията на човек с наднормено тегло може да ни направи по-склонни да ядем по-нездравословна храна.

Изследване в списание "Апетит" установява, че студентите, на които са предложени паста и салата, докато се хранят в компанията на жена висока 165 см. и тежаща 57 кг., са склонни да ядат повече паста, когато тя е облечена в костюм добавящ 22 кг. или около 8 точки към индекса ѝ телесна маса.
"Отдавна знаем, че това, което си поръчва човекът, с когото сте може да повлияе на това, което поръчвате вие", казва Брайън Уансинг, един от авторите на изследването. "Досега не знаехме колко размерът на човека, с когото може да ви повлияе".

Уансинк и колегите му от Корнел набират 82 студенти и една актриса от Ню Йорк и им предлагат обяд от паста и салата на шведска маса. Студентите са разделени на четири групи, в зависимост от външния вид и поведението на актрисата: без костюм и хранеща се здравословно; с костюм и хранеща се здравословно; без костюм и хранеща сенездравословно; и с костюм и хранеща се нездравословно. В този случай, здравословното хранене означава, че актрисата си взема много салата, а нездравословно означава, че набляга върху пастата.

Във всички групи актрисата винаги е първият човек в стаята и за да привлече вниманието към себе си, пита на глас: "Трябва ли да използвам отделни чинии за пастата и салатата?"
След това актрисата събиранеобходимото количество храна, сяда и започва да рови храната си (всъщност не е принудена да я изяде). След обяда студентите попълват въпросник, който включва въпрос дали са забелязали актрисата и какъв е нейният размер.

Резултатите изненадват изследователите. Количеството храна, което актрисата поставя в чинията си, не повлиява на поведението на студентите, но килограмите ѝ повличват. Когато тя не носи костюма, но все пак си взема много паста, студентите не забелязват. Въпреки това, когато е облечена в костюм, "ако беше до тях или пред тях, те просто взеха много храна", казва Уансинк.
Уансинк и колегите му твърдят, че това е само един от многото фактори, които влияят на хората да ядат по определени начини, за които дори не са наясно. Дори размерът на вашата чиния за вечеря или вида на приборите, които използвате, могат да повлияят на това колко ядете и как възприемате вкуса на храната.

"Много е важно да се ангажирате с това какво и колко искате да ядете, преди да стигнете до ресторанта... Много малко е нужно, за да се поддадете,“
Уансинк.

Подсъзнателната природа на храненето е това, което го прави трудно!
 

Виж още


Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай