Коензим Q10 дава сила, поддържа младостта, здраво сърцето, бистър ума

20.03.2018 г.
887 прочитания
0 коментара
    Ако пролетта е периодът, когато се чувствате по-слаби, заради умората, характерна за този сезон, или просто имате нужда от повече издръжливост по време на различни физически занимания или тренировки, има много добро решение - коензим Q10. Коензим Q10 се среща в митохондриите на всички клетки и участва в производството на клетъчна енергия – аденозин трифосфат (ATP, АТФ). Коензим Q10 или CoQ10 е съединение, което тялото произвежда и използва, като част от енергийния цикъл. Количеството на CoQ10 в организма намалява с възрастта или пък вследствие на някои заболявания. Но липсата му може да се компенсира и човек да се чувства много енергичен, здрав, млад, изпълнен със сили, с добре работещо сърце и бистра мисъл.
    Всичко това е във възможностите на коензим Q10 - за тонус и енергия не само в ежедневната дейност, но и при желание за по-високи тренировъчни постижения. Този коензим е много важен за организма. За него може да се каже, че е многофункционален. Той е мощен антиоксидант. Антиоксидантите помагат на тялото да се пречисти от свободните радикали, които водят до някои сериозни здравословни проблеми. Свободните радикали са отговорни и за много от процесите на стареене в тялото. Коензим Q10 поддържа сърдечносъдовата система в добро здраве, тъй като една от най-високите концентрации на коензим Q10 се намира в сърцето. Коензим Q10 помага да се предпазим и от формирането на плаки в кръвоносните съдове. Освен, че предпазва сърцето от увредата на свободните радикали, коензим Q10 може да ни предпази и от сърдечни заболявания и сърдечна недостатъчност.
     Коензимът стимулира също така обмяната на веществата и засилва изгарянето на мазнините. Има изследвания, които доказват ефективността му и при високо кръвно налягане. Резултатите от ранните клинични опити предполагат, че коензим Q10 може да е заместител на други медикаменти за понижаване на кръвното налягане, без да предизвиква странични ефекти.
Коензим Q10 е важен и за мускулните контракции. Когато нивата му в тялото са ниски, е добре да го приемаме допълнително, за да ги възстановим. Ниските нива на коензим Q10 са характерни за хората, диагностицирани с висок холестерол в кръвта, раковоболните, диабетиците и хората със сърдечна недостатъчност.
     Коензим Q10 стимулира правилното митохондриално функциониране, а антиоксидантните му свойства помагат за предпазването на мозъчните клетки.
     Естественият начин за набавяне на организма с коензим Q10 е чрез консумацията на скумрия, сардини, сьомга, риба тон, пълнозърнести продукти, телешки и свински сърца, соя и масло от рапица. Но е добре да се взема и допълнително под формата на таблетки или капсули. 
 
Източник: Превод и редакция: София Стойчева

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай