Камъните в бъбреците. Причините за поява и начини за предпазване /Част 1/

10.10.2018 г.
274 прочитания
0 коментара


Камъните в бъбреците са болезнено състояние, което се развива когато урината ви вече не е в състояние да задържа разтворени калциеви или пикочни соли, защото техните концентрации са твърде високи. Тези соли се натрупват и образуват кристали, които могат да се превърнат в камъни. Колкото по-разредена е урината ви, толкова по-малко вероятно е да развиете камъни в бъбреците. Вижте как да предотвратите тяхната поява или да намалите риска от това да се образуват отново.

Хидратирайте се
Ако се потите много, когато спортувате, и после не си възстановите водата, която сте изгубили, рискувате да развиете камъни в бъбреците. По-малкото вода означава повече уриниране, което  позволява на минералите, причиняващи камъни, да се утаят и да се свържат в бъбреците и уринарния тракт. Хидратирайте се с много вода. Да, може да е досадно, че се налага да ходите до тоалетна често, когато пиете много вода, но това е малка цена, която трябва да платите, за да предотвратите камъните в бъбреците.

Намалете консумацията на богати на оксалат храни
Храните, съдържащи високи нива на оксалат (вид сол), включват фъстъци, ревен, спанак, цвекло, орехи, шоколад и сладки картофи.  Оксалатът също така се среща в някои плодове и зеленчуци, ядки и семена, зърнени храни, бобови растения и чай. Ако преди сте имали камъни предизвикани от калциев оксалат, добре е да ограничите приема на тези храни във вашата диета. Камъните в бъбреците се образуват, когато оксалатът се свързва с калция, докато бъбреците произвеждат урина. Специалистите препоръчват ако ядете храни богати на оксалат, да го правите заедно с богати на калций храни или напитки. Това помага на оксалата и калция да се свързват един с друг в стомаха и червата, преди бъбреците да започнат да обработват, което прави по-малко вероятно образуването на камъни.

Избягвайте газираните напитки
Консумирането на безалкохолни напитки, съдържащи фосфорна киселина, може да увеличи шансовете ви да развиете камъни в бъбреците. В едно проучване 500 мъже, които преди това са консумирали поне 160 милилитра безалкохолни напитки на ден, са насърчени да пият по-малко. Повечето от тях намаляват консумацията си до 100 милилитра или по-малко безалкохолни напитки на ден. След три години се установява, че рискът от камъни в бъбреците е намалял в сравнение с групата, на която не е препоръчано да пият по-малко. Замяната на содата с вода има множество ползи за здравето, затова се опитайте да се преборите с навика си да пиете газирани напитки още сега.
 
"Верният път към здравето"
Здравето е най-добрият подарък, който ви е даден!!! Затова си заслужава да намерите правилния начин да го поддържате. Следете нашия сайт, където екипът на "За здравето" ще ви помогне с още полезни теми и съвети

Може да използвате

РЕНОХЕЛП 30 диетични храни за специални медицински цели
РЕНОХЕЛП ® М
Подобрява функцията на бъбреците и отделителната система при заболявания и инфекции!

Виж още


Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай