Какво трябва да знаем за зависимостта към секса

20.11.2017 г.
132 прочитания
0 коментара
Въпреки че секс скандалите с известни личности са по първите страници в пресата всеки ден, пристрастяването към секса е тема, която най-често е погрешно разбрана. Научете повече за различните аспекти на този проблем и как най-успешно да се справите с него.

Видове зависимост

1. Натрапчива зависимост - При този тип пристрастяване човек има натрапчиво сексуално поведение. Тези компулсии често му струват взаимоотношенията у дома, на работа или с приятелите.

2. Вторична зависимост - В този случай говорим за човек, който е пристрастен към кокаин, метаамфетамин и т.н. и в последствие се пристрастява към секса. Тези хора често смесват наркотиците с виагра, за да постигнат ерекция. Това създава един порочен кръг от секс и наркотици, който може да трае няколко дни или повече от седмица и когато този период свърши пристрастеният често съжалява и започва да изпитва депресия и тревожност, защото нивата му на допамин са ниски.

3. Сексуален хищник - Човек, който не се нуждае от съгласие, който злоупотребява с власт, участва в неподходящо докосване, принудителен секс и секс с обещание за пари, кариера и/или наставничество. Съществуват две степени на сексуални хищници, които си струва да се разграничат: първите извършват престъпления, при които няма съгласие и включват известна степен на виктимизация, като ексхибиционизъм, воайорство и неприлични телефонни разговори. Другите извършват ппрестъпления като изнасилване, сексуално малтретиране на деца и т.н.

Припокриване на пристрастяването към секс

Щом веднъж сте прекрачили една граница, много по-лесно е да прекрачите и други. Така че човек с вторично пристрастяване може да прояви хищнически наклонности и с времето да им се отдаде. Прекрачването на границата може да е всичко от това да хванете някого без неговото съгласие, да го напиете и след това да го докосвате неприлично без съгласие или да го изнасилите.

Степени на успех на лечението

1. Лечение на педофили - За педофилите е налице ниска степен на успех на лечението, някъде около два процента. Химическата кастрация често се предлага като средство за възстановяване, но пълното възстановяване не винаги е гарантирано.

2. Лечение на вторично зависими - Ако вторично пристрастените напълно се отдадат на лечението, което означава да следват необходимите стъпки и да избягват сексуалните мисли и поведения, има 50 процента шанс за успех.

3. Лечение на хищници - Няма много ясни данни за успеха на лечението при хищници, тяхното поведение е свързано с насилие и сила.

Какво да очакваме от рехабилитацията

Традиционната рехабилитация не е няколко часа на ден, тук и там. Ако някой се ангажира напълно с терапията, той често отиват в център, където му се казва, че трябва да остави всичко зад себе си (без лични вещи, мобилни телефони, компютри и т.н.) и да подпише договор за "въздържание между ушите", което означава да избягва фантазии и всякакъв вид сексуално поведение. Типичната програма продължава 30-90 дни, а след нейния край, членовете поддържат контакти чрез онлайн група за покрепа и могат да се възползват от допълнителни услуги след лечението.
 

Виж още

Най-добрите начини да не се разболеем този сезон – Част 1
15.11.2017 г.
Когато настъпи сезонът на настинките, изглежда всеки наоколо е болен. Да останете здрави в море от болести може и да изглежда невъзможно, но има няколко трика, които може да използвате, за да избегнете разболяването дори и в най-неблагоприятната среда

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай