Какво трябва да знаем за разширените вени?

02.06.2017 г.
271 прочитания
0 коментара

Много хора имат проблем с разширените вени и ако мъжете ги приемат като болка и отоци, то жените им обръщат в пъти по-голямо внимание, тъй като краката им не изглеждат красиви и привлекателни както обикновено. Проблемът с разширените вени често навестява майки, след като родят второто си дете.

Причините за разширените вени се коренят още на еволюционно ниво. С развитието на тялото и походката на хората, а именно изправянето по време на еволюцията, хората са поставили изключително неблагоприятни условия за кръвообращението в долните си крайници. Това важи с пълна сила за венозната система, в която движението на кръвта се извършва в съдове, в които няма налягане. На практика, това става основно с помощта на т.н. мускулна помпа-работата на мускулите на подбедрицата създава натиск върху венозните стени и с помощта на клапния апарат на големите вени този натиск благоприятства венозния оток в правилната посока, макар и срещу силите на гравитацията.

Съвременния начин на живот също допринася за развитието на този здравословен проблем. Заседналостта, липсата на движение или стоенето прав през целия работен ден допринасят за развитието на разширените вени, а в резултат на това започват о болките в краката.

Ето кои са предпоставките, които помагат за развитието на този проблем:

Намаленото движение – след еволюцията, това е първия фактор, който ще повлияе на кръвоносните съдове в долните крайници и тяхната венозна система. Според статистика от миналата година, всеки 5 човек страда от разширени вени. Разходките след работа или леки тренировки 3 или 4 пъти в седмицата са добра превенция ако желаете да си спетите този дискомфорт.

Възможно е да имате и наследствено предразположение към разширени вени. Смята се, че това се дължи на слабостта на съединителната тъкан, която често наследяваме от своите родители или баби и дядовци. Обикновено, ако наследите разширени вени, очаквайте да сте предразположени и към хернии, плоски стъпала и хемороиди.

Бременността е фактор, който влияе на над 50% от жените. Когато плодът във вашата утроба нараства, той започва да притиска венозните съдове и съответно възпрепятства нормалния венозен поток.

Професията, която практикувате, също може да се окаже значителен фактор. Ако работите на крак през целия работен ден, както например са готвачите, барманите, фризьорите, сервитьорите и т.н., напълно очаквано е в даден момент да се сблъскате с този проблем.

Очаквано или не, алкохолът също има доста сходни точки с разширените вени, поради разреждането на кръвта при консумирането му. Излагането на високи температури и топлинни провокации също може да окаже неблагоприятен ефект върху долните ви крайници.

По принцип, оплакванията на всеки един пациент не кореспондират пряко с тежестта на заболяването. Хората, които имат проблеем с разширените вени, често изпитват напрегнатост в краката, болки или сърбежи, лесно започват да чувстват умора в долните крайници и нерядко получават мускулни крампи на подбедрицата. Това е възможно точно толкова, колкото е вероятно изобщо да не усетите симптоми, но с очите си да видите проблема.

Най-често, в резултат на заболяването, се засягат кожните вени по вътрешната повърхност на долния крайник, зад и под коляното. Кожата е пигментирана, суха, често екзематозно променена, космите по-често намаляват, понякога се нарушава потоотделянето. Чест е отокът около глезените, който при покой в хоризонтално положение изчезва. Понякога променените изтънени стени на болните вени се пукат и обилно кървят, което е по- безобидно отколкото обикновено се възприема. Ако не се лекуват своевременно и правилно разширените вени, често се стига до усложнения - екземи, тромбози, варикозни рани, тромбофлебити , нарушения на лимфния оток.

Очаквайте продължение: Как да се предпазим от разширени вени?

Виж още

Как насъбраният гняв може да скъси живота ви
31.05.2017 г.
Ако задържате яда, сигурно сте запознати със стреса и изтощението, които той може да доведе. Вижте какви са психическите и физическите ефекти от гнева, както и няколко стратегии за това как да се справим с него
Безсъние
АКО ВИ МЪЧИ БЕЗСЪНИЕ ИЛИ СЪНЯТ ВИ НЕ Е ПЪЛНОЦЕН
31.05.2017 г.
Добре известен факт е, че около една трета от живота си човек прекарва в сън. От древни времена хората са се опитвали да разгадаят тайните на съня.
Многото определения, които съществуват за съня, в общи линии се свеждат до това да го характеризират като физиологично състояние на релаксация и почивка, което се случва на равни интервали от време, при това работата на съзнанието спира почти напълно, значително намалява активността на мозъка, а и реакциите на организма към външните дразнители са сведени до минимум. Голям брой от проведениге изследвания в областта на съня обаче говорят за това, че такова определение не е съвсем вярно. Така с помощта на електроенцефалограми на главния мозък по време на сън се изяснило, че активността на мозъка в този период се запазва, при това става периодична смяна на тази активност. И така са определени фазите на съня.
 

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай