Какво трябва да знае всяка жена за рака на гърдата – Част 2

31.08.2017 г.
119 прочитания
0 коментара

Както вече споменахме, дори единствено фактът, че сте жена, ви поставя под риск от рак на гърдата, но той може също да е генетичен и се увеличава с възрастта. Но за жалост има и други фактори:

•   Наднормено тегло и затлъстяване, особено ако теглото е качено след менопауза.
•   Начинът на живот също влияе на риска – физическата неактивност и консумацията на повече от една алкохолна напитка на ден.
•   Ако никога не сте имали деца или сте родили след 30 също сте под по-висок риск.
•  Имали сте вече рак на гърдата или са ви правили радиационна терапия в областта на гръдния кош.
 
Как влияе генетиката?
Повечето типове рак на гърдата не е генетичен, дори и в случаите, когато жената има роднина с подобна медицинска история. В действителност процентът на рак на гърдата заради унаследена мутация е сравнително малък. Има все пак случаи с генетичен компонент. Мутациите BRCA1 и BRCA2 са най-познати и значително увеличават риска от развитие на рак на гърдата. Тези мутации обаче са рядко срещани. Има и други мутации, увеличаващи риска от рак на гърдата, но учените все още се опитват да разберат кои са те.

Какво трябва да правя?
За жалост няма сигурен начин за избягване на рака на гърдата, но има някои неща, които можете да направите, за да се предпазите. Първото е да си направите мамограма, когато лекарят ви препоръча. Настоящата препоръка е жените да започнат да си правят мамограми на 50 години, ако няма рискови фактори, заради които да се налага по-ранно изследване. Мамограмата трябва да се повтаря на всеки 1-2 години. Младите жени с рискови фактори трябва да говорят с лекаря си за това дали трябва дас е изследват по-рано. В случаи на силна семейна история, генетичното изследване е оправдано.

Друг ключов момент е да познавате тялото си. Правете си сами прегледи, за да научите какво е нормалното състояние на гърдите ви. Докторът ви може да ви научи как да се преглеждате правилно. Знаейки нормалната форма на гърдите си и всякакви бучки и неравности, които може по принцип да си имате, можете по-лесно да забележите нещо ново. Не забравяйте, че целта не е да откриете рак. В повечето случаи това, което откриете няма да е рак. Целта е просто да научите кое е нормално и кое може би не е, за да може лекарят ви да направи допълнителни изследвания, ако е нужно.

Има ли лечение?
Няма универсален лек за рака на гърдата, но може да се лекува ефективно в зависимост от стадия, в който е открит. Затова изследванията са важни. Колкото по-рано е открит ракът, толкова повече опции за лечение има и толкова по-възможно е да бъде унищожен или напълно премахнат. Поради факта, че има различни типове и стадии рак, точното лечение се определя от лекар.

Виж още

9 начина да се събудите щастливи (без кафе)
30.08.2017 г.
Ако ви е трудно да се събуждате сутрин или сте кисели, когато го направите, една здравословна сутрешна рутина може да подобри настроението ви и да ви направи по-продуктивни за целия ден. Вижте как да се събуждате винаги щастливи

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай