Какво трябва да знае всяка жена за рака на гърдата – Част 1

29.08.2017 г.
276 прочитания
0 коментара

Всеки тип рак е страшен, но ракът на гърдата предизвиква особен ужас при жените на всяка възраст и навсякъде по света. Докато доста от този страх е оправдан, вероятно част от него е също страх от неизвестното. За да ви помогнем сме събрали информацията, от която се нуждаете, за да разберете болестта и да контролирате собствения си риск.

Какво представлява ракът на гърдата?
Ракът е заболяване, при което обичайните процеси, които поддържат растежа на клетките в тялото ви нормален, са повредени или унищожени. Резултатът от това е неконтролиран растеж на клетките, които може впоследствие да навлязат в заобикалящата ги тъкан и да я унищожат, а след това същото да се случи и с други части на тялото, близки и далечни до първоизточника на проблема. Докато краят е един и същ, процесът може да е различен, както и типът клетка участваща в него. Ракът на гърдата обхваща заболявания на много видове тъкани, които съставляват гърдата, като всеки тип и причина за неконтролиран растеж има собствена прогноза и начин на лечение.

Колко често срещан е ракът на гърдата?
Ракът на гърдата е най-често срещаният рак при жените. Почти една на всеки осем жени ще развие рак, който нахлува в околните тъкани и изисква лечение през целия живот. Тази статистика може да звучи плашещо, но добрите новини са, че повечето жени диагностицирани с рак на гърдата ще оцелеят. Докато броят на диагностицираните не остава постоянен за последните десет години, нивото на смъртност от рак е намаляло и оцеляването за пет години се е увеличило. Въпреки това 40 000 жени ще умрат от рак на гърдата тази година. 

Има ли някои видове рак, които са по-лоши от други?
Отговорът е да, но въпросът не е винаги толкова прост. Някои ракови заболявания нахлуват в околните тъкани агресивно и бързо, докато други едва ли биха причинили тежко заболяване или смърт. Проблемът е, че в повечето случаи е трудно да се разбере кой рак какъв е без да се вземе проба. Ако в гърдата има подозрителна маса, вашият лекар ще ви направи снимки и може да ви направи биопсия, за да придобие по-добра представа за това какъв рак е налице и колко е агресивен. Оттук нататък могат да се направят още тестове, за да се установи колко сериозен е проблемът.

Аз под риск ли съм?
За жалост дори единствено фактът, че сте жена, ви поставя под риск. Но има и редица други фактори, като контрол имате само върху част от тях.
•   Колкото по-възрастни сте, толкова по-висок е рискът. Две трети от ракът на гърдата се открива при жени над 55 години.
•   Рискът може да е генетичен.
 

Виж още

Силата на дрямката
28.08.2017 г.
Дрямката може да предложи много ползи, особено ако е в онзи лежерен период точно след обяда. Разберете как можете да се възползвате от една бърза дрямка и как да ѝ намерите място в ежедневието си

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай