Какво трябва да знае всяка жена за рака на гърдата


Какво представлява ракът на гърдата?Всеки тип рак е страшен, но този на гърдата предизвиква особен ужас при жените на всяка възраст и навсякъде по света. Докато доста от този страх е оправдан, вероятно част от него е също страх от неизвестното. За да ви помогнем сме събрали информацията, от която се нуждаете, за да разберете болестта и да контролирате собствения си риск.
Ракът е заболяване, при което обичайните процеси, които поддържат растежа на клетките в тялото ви нормален, са повредени или унищожени. Резултатът от това е неконтролиран растеж на клетките, които може впоследствие да навлязат в заобикалящата ги тъкан и да я унищожат, а след това същото да се случи и с други части на тялото, близки и далечни до първоизточника на проблема. Докато краят е един и същ, процесът може да е различен, както и типът клетка участваща в него. Това обхваща заболявания на много видове тъкани, които съставляват гърдата, като всеки тип и причина за неконтролиран растеж има собствена прогноза и начин на лечение.


Колко често срещан е?


Ракът на гърдата е най-често срещаният рак при жените. Почти една на всеки осем жени може да го развие. Тази статистика може да звучи плашещо, но добрите новини са, че повечето диагностицирани жени ще оцелеят. Докато броят на диагностицираните не остава постоянен за последните десет години, нивото на смъртност е намаляло и оцеляването за пет години се е увеличило.


Има ли някои видове, които са по-лоши от други?


Отговорът е да, но въпросът не е винаги толкова прост. Някои ракови заболявания нахлуват в околните тъкани агресивно и бързо, докато други едва ли биха причинили тежко заболяване или смърт. Проблемът е, че в повечето случаи е трудно да се разбере какъв е без да се вземе проба. Ако в гърдата има подозрителна маса, вашият лекар ще ви направи снимки и може да ви направи биопсия, за да придобие по-добра представа за това какъв вид е налице и колко е агресивен. Оттук нататък могат да се направят още тестове, за да се установи колко сериозен е проблемът.
 

Аз под риск ли съм?


За жалост дори единствено фактът, че сте жена, ви поставя под риск. Но има и редица други фактори, като контрол имате само върху част от тях.
•   Колкото по-възрастни сте, толкова по-висок е рискът. Две трети от ракът на гърдата се открива при жени над 55 години.
•   Рискът може да е генетичен.


Както вече споменахме, дори единствено фактът, че сте жена, ви поставя под риск, но той може също да е генетичен и се увеличава с възрастта. Но за жалост има и други фактори:

•   Наднормено тегло и затлъстяване, особено ако теглото е качено след менопауза.
•   Начинът на живот също влияе на риска – физическата неактивност и консумацията на повече от една алкохолна напитка на ден.
•   Ако никога не сте имали деца или сте родили след 30 също сте под по-висок риск.
•  Имали сте вече рак на гърдата или са ви правили радиационна терапия в областта на гръдния кош.


Как влияе генетиката?


Повечето типове не са генетични, дори и в случаите, когато жената има роднина с подобна медицинска история. В действителност процентът на рак на гърдата заради унаследена мутация е сравнително малък. Има все пак случаи с генетичен компонент. Мутациите BRCA1 и BRCA2 са най-познати и значително увеличават риска от развитие на карцином. Тези мутации обаче са рядко срещани. Има и други мутации, увеличаващи риска, но учените все още се опитват да разберат кои са те.


Какво трябва да правя?


За жалост няма сигурен начин за избягване на рака на гърдата, но има някои неща, които можете да направите, за да се предпазите. Първото е да си направите мамограма, когато лекарят ви препоръча. Настоящата препоръка е жените да започнат да си правят мамограми на 50 години, ако няма рискови фактори, заради които да се налага по-ранно изследване. Мамограмата трябва да се повтаря на всеки 1-2 години. Младите жени с рискови фактори трябва да говорят с лекаря си за това дали трябва дас е изследват по-рано. В случаи на силна семейна история, генетичното изследване е оправдано.

Друг ключов момент е да познавате тялото си. Правете си сами прегледи, за да научите какво е нормалното състояние на гърдите ви. Докторът ви може да ви научи как да се преглеждате правилно. Знаейки нормалната форма на гърдите си и всякакви бучки и неравности, които може по принцип да си имате, можете по-лесно да забележите нещо ново. Не забравяйте, че целта не е да откриете нещо лошо. В повечето случаи това, което откриете няма да е рак. Целта е просто да научите кое е нормално и кое може би не е, за да може лекарят ви да направи допълнителни изследвания, ако е нужно.


Има ли лечение?


Няма универсален лек, но може да се лекува ефективно в зависимост от стадия, в който е открит. Затова изследванията са важни. Колкото по-рано е открит, толкова повече опции за лечение има и толкова по-възможно е да бъде унищожен или напълно премахнат. Поради факта, че има различни типове и стадии рак, точното лечение се определя от лекар.
 

Виж още

Силата на дрямката
28.08.2017 г.
Дрямката може да предложи много ползи, особено ако е в онзи лежерен период точно след обяда. Разберете как можете да се възползвате от една бърза дрямка и как да ѝ намерите място в ежедневието си

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай