Какво причинява хранителните разстройства

21.07.2017 г.
124 прочитания
0 коментара

Хранителните разстройства са сложни разстройства, повлияни от редица фактори. Въпреки че точната причина за развитието на хранително разстройство не е известна, основното схващане е, че комбинация от биологични, психологични аномалии и/или такива на околната среда допринасят за развитието на тези болести.

Примерите за биологични фактори включват:

Нарушени хормонални функции

Генетика – връзката между хранителните разстройства и гените все още се изследва, но е известно, че генетиката е част от историята.

Хранителни дефицити

Примерите за психологически фактори включват:

Отрицателно мнение за собственото си тяло

Ниско самочувствие


Примерите за фактори на околната среда, които могат да допринесат за появата на хранителни разстройства са:

Лоша семейна среда

Професия и кариера в сфери, които насърчават слабите тела и загубата на тегло като балет и манекенство


Естетически ориентираните спортове, където фокусът е поставен върху поддържането на слабо тяло с добре развита мускулатура и малко мазнини за по-добро представяне. Примерите включват:

Гребане; Гмуркане; Балет; Гимнастика; Борба; Бягане на дълги разстояния; Травми в семейството и в детството: сексуално насилие в детството, тежка травма; Натиск от културата или от колеги и приятели; Стресови преходи и промени в живота; Признаци и симптоми за хранителното разстройство.

Мъжете и жените, страдащи от хранителни разстройства могат да проявят някои признаци и симптоми, някои от които са:

Хронични диети, въпреки че са с тегло опасно под нормата

Постоянно вариране на теглото

Обсебване от калориите и съдържанието на мазнини в храната

Ритуални модели на хранене като рязане на храната на малки парченца, хранене сами и/или криене на храна

Продължително фиксиране върху храна, рецепти и готвене. Страдащият може да приготвя сложни ястия за околните, но да се въздържа от опитване

Депресия или период на летаргияnна социални функции, семейство и приятели. Може да се изолират и отдръпнат

Редуване на периоди на преяждане и гладуване

Лечение на хранителните разстройства

Заради сериозността и сложността на тези състояния, квалифициран и професионален екип от специалисти в хранителните разстройства често е съществен за установяването на лечение и възстановяване.

Плановете за лечение се използват за справяне с многото опасения, пред които мъжът или жената могат да се сблъскват при възстановяването на тяхното здраве и добро състояние, и често са пригодени да отговорят на индивидуалните нужди.

Лечението на хранителни разстройства обикновено се състои от един или повече от средните фактори и е съгласувано с доктори, диетолози и терапевти за цялостна грижа:

Медицинска грижа и надзор: Най-важното при лечението на хранителните разстройства е справянето с всички здравословни проблеми, които може да са били последица от нарушените хранителни навици.

Хранене: Това може да включва възстановяване и стабилизация на теглото, ръководство за нормално хранене и интегрирането на индивидуален хранителен план.

Терапия: Различните форми на психотерапия като индивидуална, семейна или групова, могат да помогнат при справянето със скритите причини за хранителното разстройство. Терапията е важна част от лечението, защото предоставя на възстановяващия се пациент възможността да се справи с травмиращи моменти от живота си и да усвои по-здравословни умения за справяне с проблемите и методи за изразяване на емоциите, комуникация и поддържане на здравословни отношения с околните.
 
Медикация: Някои медикаменти може да са ефективни при разрешаването на симптоми свързани с настроението и тревожността, които могат да се появят заедно с хранителното разстройство или при намаляване на поведението на преяждане и очисвтане.

Има различни нива на лечение, вариращи от групи за взаимопомощ или лечебни центрове. Те зависят от сериозността на хранителното разстройство. При всички положения, разпознаването и адресирането  на проблема е жизненоважно за започването на лечението.
 
 

Виж още

Хранителните разстройства – проблем на съвремието (Част 1)
20.07.2017 г.
Нарушенията в храненето могат да включват недостатъчен или прекомерен прием на храна, което може да доведе до вреди в цялостното състояние и здраве. Най-разпространените форми на хранително разстройство включват анорексия невроза, булимия невроза и компулсивно преяждане, които засягат както жени, така и мъже
Трите най-големи мита за слънцезащитните продукти, на които трябва да спрете да вярвате
18.07.2017 г.
Дерматологът д-р Уитни Боу провежда експеримент с различни SPF продукти, за да разбере дали нещата, които вярваме за тях са всъщност верни.  Вижте кои са митовете, на които трябва да спрете да вярвате още сега, за да се уверите, че кожата ви ще си остане здрава и предпазена по време на летните месеци

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай