Как насъбраният гняв може да скъси живота ви

31.05.2017 г.
134 прочитания
0 коментара

Гневът не е приятна емоция. Той може да ви яде отвътре с времето или да експлодира наведнъж, като ви попречи да видите чувствата на другите. При всички положения може да ви накара да чувствате, че нямате контрол над собствения си живот. И все пак е емоция, която много хора носят дълго време, понякога дори години.

Ако задържате яда, сигурно сте запознати със стреса и изтощението, които той може да доведе. Вижте какви са психическите и физическите ефекти от гнева, както и няколко стратегии за това как да се справим с него.

Яда може да замърси вътрешния ви свят
Хората са склонни да задържат яд, защото изразът на гняв не е винаги приемлив в обществото. Обаче задържането му ще ви направи раздразнителни, ще скъси търпението ви и ще намали обхвата на вниманието ви. Размишлението върху събитията и преповтарянето на различните сценарии вътрешно може да натовари мислите ви, което ще затрудни концентрацията ви. Невъзможността да изразите фрустрация е равна на загуба на контрол.

Това чувство на безсилие може да повиши нивата на стрес. То може да се прояви като песимистично отношение към всичко. Самочувствието ви също може да пострада, ако не знаете как да изразите нещастието си. Може да започнете да се чувствате неадекватни.

Но накрая ще излезе. С времето всички тези малки фрустрации ще се насъберат и после ще се срутят като стена. В много случаи всичко излиза наведнъж.

Емоционалните изблици могат да застрашат отношенията ви с хората, кариерата или живота ви, ако изпитвате ярост на пътя или бурни конфронтации. Някои хора дори казват, че им „причернява” от ярост и след това не могат да си спомнят какво са казали или направили.

Когато сте изключително ядосани не мислите с префронталния кортекс, който е тази част от мозъка, която отговаря за разсъдливостта. Мислите с амигдалата, която контролира емоциите. Проницателността изчезва и фактите се изопачават.

Гневът може да причини хаос в здравето ви
Хроничното ниско самочувствие може да доведе до или да влоши психични състояния като депресия или тревожност.

Когато се възприемате като безсилни, умът ви може да използва ежедневни преживявания, за да подсили това виждане, докато не изградите цяла система от вярвания за способностите си. Това може да доведе до депресия, тревожност, променливо настроение, безсъние и множество други психични проблеми.

Гнева може също да причини прилив от хормони като адреналин в системата ви. Тези хормони могат да увеличат кръвното ви налягане, сърдечния ритъм и дори нивата на холестерол.

Може да се почувствате разгорещени и нервни, някои хора описват чувството като че ли кръвта им ще изкипи – тези емоции могат да се усетят физиологично. Това увеличава риска от състояния като хронично високо кръвно налягане, сърдечни заболявания, инсулт и хронични главоболия.

Неразрешеният гняв също увеличава риска от развитие на:
Хранителни разстройства като булимия
Диабет от втори тип
Затлъстяване
Нарушения в съня
Различни пороци като тютюнопушене или пиене за успокоение

Гневните изблици могат да причинят сърдечен удар, а при хора, които вече са сърдечно болни, потиснатият гняв може да доведе до по-лоши резултати в дългосрочен план.

 

Виж още

Безсъние
АКО ВИ МЪЧИ БЕЗСЪНИЕ ИЛИ СЪНЯТ ВИ НЕ Е ПЪЛНОЦЕН
31.05.2017 г.
Добре известен факт е, че около една трета от живота си човек прекарва в сън. От древни времена хората са се опитвали да разгадаят тайните на съня.
Многото определения, които съществуват за съня, в общи линии се свеждат до това да го характеризират като физиологично състояние на релаксация и почивка, което се случва на равни интервали от време, при това работата на съзнанието спира почти напълно, значително намалява активността на мозъка, а и реакциите на организма към външните дразнители са сведени до минимум. Голям брой от проведениге изследвания в областта на съня обаче говорят за това, че такова определение не е съвсем вярно. Така с помощта на електроенцефалограми на главния мозък по време на сън се изяснило, че активността на мозъка в този период се запазва, при това става периодична смяна на тази активност. И така са определени фазите на съня.
 

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай