Как да се справим със зависимостите?

06.06.2017 г.
269 прочитания
1 коментар

Почти невъзможно е да осигурим лечение за злоупотреба и пристрастеност към наркотични вещества, преди човекът, имащ подобен проблем, да е готов да го приеме. А приемането и отдаването на такова лечение често е плашещо и трудно.

Пристрастеността е болест и то такава, която може да накара човек да се държи по невъобразим начин, нерядко наранявайки семейството и близките си. Тя е многостранно заболяване, провокирано от различни обществени фактори, стресори и пренебрегнати поведенчески проблеми. То може да разруши семейства и животи. И докато съществува повече от един път към възстановяване, най-добрият и най-ефективният е този, който се основава на личната история на засегнатия.

Преди да търсите лечение за себе си или близките си, от съществена важност е да осъзнаете, че пристрастеността е медицинско състояние, което трябва да се третира като такова.Също толкова важно е да приемете факта, че готовността играе голяма роля в приемането на лечението.

Хората, страдащи от зависимости се нуждаят от правилният подход, за да започнат да се лекуват. Това може да включва лечение, подпомогнато от медикаменти, което се явява ефективен способ за намаляване на желанието за наркотик, заедно с ефектите на абстинентна криза и зависимост. Но възстановяването на живота изисква нещо повече от остра интервенция. Трайното възстановяване изисква трансформация, при която да се обърне внимание на поведенческите проблеми. Изисква грижа, силна подкрепа и готовност за приемане на помощта.

Идентифицирането и приемането на проблема е само първата стъпка. Тя трябва да е последвана от намирането на професионална помощ. Изборът на лечебно заведение за вас или близките ви може да е объркващ и труден, но е важно да разберем, че има квалифицирани и лицензирани професионалисти, готови да ви помогнат без да ви съдят или упрекват. Рехабилитационните центрове не са предназначени да наказват хората в труден период, а да им помогнат да възстановят живота си с лечение и подкрепа, която да донесе дългосрочни промени.

Нуждите на всеки са различни. Не всеки рехабилитационен център или програма ще подхожда на всеки. Затова е важно да ги проучим и да се свържем с тях, за да получим информация за това какво предлагат, преди да изберем.

Запомнете, че тези центрове са на разположение на всеки нуждаещ се и са пригодени да помагат при борбата с коварната болест.

Но трябва да разберете едно нещо. Лечението на зависимости и възстановяването не е лесно. Внимавайте, когато ви обещаят да ви излекуват бързо. Идеята за бързо и кратко справяне с проблема със злоупотреба с наркотични вещества е изкушаваща и звучи чудесно, но да отричаме тъмната страна на пристрастеността може да има обратен ефект.

За справянето със зависимостта, независимо от какъв характер е тя, са нужни усилия, търпение, грижа и подкрепа и преди всичко готовност и искрено желание за промяна.

Виж още

Какво трябва да знаем за разширените вени?
02.06.2017 г.
Причините за разширените вени се коренят още на еволюционно ниво. С развитието на тялото и походката на хората, а именно изправянето по време на еволюцията, хората са поставили изключително неблагоприятни условия за кръвообращението в долните си крайници
Как насъбраният гняв може да скъси живота ви
31.05.2017 г.
Ако задържате яда, сигурно сте запознати със стреса и изтощението, които той може да доведе. Вижте какви са психическите и физическите ефекти от гнева, както и няколко стратегии за това как да се справим с него

Коментари: 1
  • Виолета Ангелова
    13.12.2017 г., 08:27 ч.
    0     0

    Здравейте. Аз съм зависима и 17 години употребявах всякакви наркотици, но най-вече хероин и метадон. От 9 месеца съм чиста благодарение на една варненска клиника- Ренесанс Интер. Оставям ви техен контакт 0898 620 661

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай