Как да се справим с въшките

06.11.2017 г.
578 прочитания
0 коментара
Въшките са неприятен проблем, който се появява поне веднъж в живота на всеки. Колкото по-рано установим наличието им, толкова по-добре. Бързата реакция и превантивните мерки могат да намалят тяхното разпространение и шанс да се върнат.

Превантивни мерки

Преглеждайте детето си за въшки веднъж седмично. Използвайте бръснарски гребен и проверете предната линия на косата, зад ушите, тила и върха на главата. По-внимателният преглед изисква поставянето на продукт и използването на гребен за въшки.

Бъдете особено внимателни след завръщането на детето от училищен лагер или ваканция, защото това са места, където епидемиите се зараждат много по-често.

Говорете и с останалите родители, както и с училищното ръководство и ги насърчете да преглеждат децата, защото само така можете да избегнете епидемия.

Ако чуете за епидемия

Ако детето ви има дълга коса, сплитайте я на плитка или я прибирайте в кок. Дългата коса е по-уязвима към въшки.

Нанесете масло с цел превенция около скалпа. Чудесен избор е маслото от чаеното дърво.

Въшките не харесват аромата му.

Припомнете на детето си, че  дори една прегръдка може да доведе до зараза.

Ако видите, че детето ви има въшки

Запазете спокойствие, не изгаряйте къщата. Не е нужно да вадите и перете всичко в гардероба си или да приберете всичко за две седмици. Ако не се хранят въшките умират за 48 часа. Всеки ден за седем дни перете само дрехите и спалното бельо и мийте четките и аксесоарите за коса, които са използвани по време на заразата.

Следвайте инструкциите,използвайте натурални продукти и не забравяйте да решите с гребен! Няма магическа отвара, която да елиминира заразата с въшки. Затова е много важно да отделите време за ресане. Пропускането на някоя гнида и употребата на увреждащи продукти (към които въшките имат имунитет) може да доведе до продължителна зараза. Системното ресане и премахване на гнидите е ключът към справяне с проблема.

Прегледайте цялото домакинство – да, дори бащите с два косъма на главата.

Информирайте училището и приятелите си, че имате въшки, за да избегнете епидемия. Не пазете въшките в тайна, това няма да ви помогне. Въшките може да са преминали към друго дете. Това означава, че повторната зараза е много вероятна. Така че разпространете мълвата, а не въшките.

Полезна информация
  • Въшките не скачат и не летят. Нито пък живеят на която и да е друга част на тялото.
  • Въшките са единствено човешки паразит. Те не живеят по животните.
  • Чесането не е единственият признак за наличието на въшки. Ще изпитате сърбеж единствено, ако сте алергични към ухапването на или ако прекалено много буби лазят по главата ви.
  • Въшките не са привлечени от определени социоикономически групи. Всеки с коса може да има въшки. Дори късо подстриганите.
  • Те не са признак за нечистоплътност. Въшките виреят в чиста коса.
  • Въшките не дишат кислород като хората. Следователно домашни лекове целящи да ги задушат като майонеза, вазелин и зехтин не са ефикасни.
  • Въшките не са опасни. Само са заразни и много досадни.
 
 

Виж още

Как да изглеждаме и да се чувстваме по-млади – Част 1
02.11.2017 г.
Ключът към това да изглеждате и да се чувствате по-млади е да се справите с остаряването още в основата му преди да е започнало да се показва на повърхността. За да поддържате кожата и тялото си здрави започнете отвътре, като следвате тези съвети от специалистите.
Храната има пряко влияние върху здравето на нашия мозък.
Да се преборим с Алцхаймера
31.10.2017 г.
Храната има пряко влияние върху здравето на нашия мозък. Храните, които трябва да включим и изключим от нашето меню.
Подобряване на имунитета с хранене
Да подобрим имунитета си /Част 2/
30.10.2017 г.
Определени храни идват на помощ за подобряване на имунната система. Здравето обаче идва преди всичко отвътре и ако не се храним правилно, рано или късно това ще ни се отрази.

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай