Как да се справим с махмурлука?Махмурлукът е неприятно следствие от прекаляването с алкохола. Типичните симптоми са гадене, чувствителност към светлината, болки в мускулите, диария и забавени движения. Те се причиняват от промяна в химията на тялото, включително хормоните, химическите реакции в тялото и токсичните химикали в алкохола.

Медицината все още не е проучила обстойно махмурлука и как да го предотвратим. Няма храна или напитка, която да го излекува, но има такива, които действат по-благоприятно от други. След тежка вечер трябва да презаредим тялото с нужните течности и нутриенти като фруктоза, витамини, аминокиселини и минерали, които да намалят отрицателните реакции на тялото към алкохола. Ето към какво да се обърнем.

Напитки, които помагат:

Вода
Еликсирът на живота трябва да е първият ви приоритет. Алкохолът е диуретик, което означава, че изкарва течностите от тялото. Когато нищо не е останало, тялото ще извлече вода от всеки възможен източник, включително мозъка, а това причинява главоболие. Пиенето на вода вечер преди лягане може да предотврати някои болезнени симптоми на махмурлука, но и сутрин няма да навреди.

Спортни напитки и кокосова вода
Захарните спортни напитки могат да възстановят течностите и електролитите в тялото. Кокосовата вода също е добър вариант, тъй като съдържа пет от електролитите, които се напират в кръвта, докато повечето спортни напитки имат само две.

Чай от джинджифил или мента
Проучванията показват, че джинджифиловият чай облекчава гаденето и морската болест. Ментовият чай (популярен лек за сутрешно неразположение при бременни) също може да облекчи стомашните болки и да намали гаденето.

Плодов сок
Налейте си чаша ябълков сок или от червена боровинка за да забързате процеса на възстановяване. Фруктозата в сладките плодови напитки дава на тялото енергия, а сокът съдържа също витамини и много вода, която помага на тялото да се рехидратира.

Сок от кисели краставички
Този лек е странен, но работи. Киселата течност съдържа оцет, сол и вода, които могат да помогнат на тялото да се рехидратира и да възстанови нивата на електролити и натрий. За най-добър ефект пийте чаша преди да излезете вечерта и още една на сутринта.

Кафе
Когато се събудим без енергия, може да ни се струва, че е перфектното време за чаша кафе, но то може всъщност да влоши главоболието, тъй като кофеинът е дуиретик. Но все пак ако пиете кафе всеки ден, придържайте се към навика си. Течността в кафето може да хидратира тялото, а и то повишава енергията. Освен това има проучвания, доказващи, че комбинацията от кофеин и противовъзпалителни медикаменти (като аспирин) могат да противодействат на ефектите на махмурлука.

Храни, които помагат

Банани, фурми и зеленолистни зеленчуци
Тези ярки на цвят храни съдържат калий, важен електролит, който често се изчерпва от дуъретичния ефект на алкохола. Ако сутрин не ви е до салата, чудесна идея би било смути.

Крекери и препечени филийки с мед
Крекерите и пълнозърнестият хляб са добри въглехидрати, които могат да повишат ниските нива на кръвна захар без да разстройват стомаха. Добавете богатия на фруктоза мед за допълнителна енергия. Само не забравяйте да се заредите с протеин по-късно през деня, за да компенсирате покачването на кръвната захар.

Овесени ядки
Обърнете се към тази суперхрана, когато не се чувствате добре сутрин. Топла купа овесени ядки има достатъчно важни нутриенти като витамини от Б групата, калций, магнезий и желязо. Освен това овесът може да неутрализира киселините в тялото и да повиши нивата на кръвната захар, което незабавно ще повдигне енергията ви.

Какво да избягваме
Противно на широкото мнение мазната храна не е добра идея. Тя е по-подходяща за предотвратяване на махмурлука, отколкото за лечението му, тъй като пържените храни дразнят стомаха. Но пък преди пиенето може да изолира стомаха и да предотврати алкохола да се абсорбира от стените му и да влезе в кръвта. „Клин клин избива” също не е много добро решение в случая. Алкохолът може първоначално да ни накара да се почувстваме по-добре, но допълнително ще дехидратира тялото и ще влоши симптомите по-късно през деня. Лошо решение са и цитрусовите сокове, тъй като те дразнят така или иначе чувствителния стомах. Така действа и доматеният сок.
 

Виж още

Колко често трябва да правим секс?
21.04.2017 г.
В даден момент от живота си много двойки си задават въпроси, свързани с това дали правят достатъчно секс или пък прекалено много и колко секс правят останалите двойки. Отговорите не са напълно ясни, но доста секс терапевти са говорили по темата. Ето какво казват.
Глухарче на зелена ливада
Глухарче, доказаният природен лечител
20.04.2017 г.
Добре познатото ни растение, познато още като рукула, помага при акне, подагра, високо кръвно, проблеми с бъбреците и влияе благоприятно при безсъние

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай