Как да избегнем алергиите този сезон

26.10.2017 г.
91 прочитания
0 коментара
От края на август до началото на зимата много хора страдат от сезонни алергии. Ако и вие сте от тях, вижте кои алергени да избягвате, как да се отървете от тях и как да лекувате симптомите.

Какво са алергиите?

Алергиите са сред най-често срещаните хронични заболявания, а симптомите им са резултатът от имунна реакция. Имунната ви система е предназначена да предпази тялото ви от нахлуване на организми, които могат да ви накарат да се разболеете. Но когато имате алергия, вашата имунна система бърка алергена - обикновено безвредна субстанция - с нашественик, предизвикващ симптоми като кихане, дрезгаво или възпалено гърло, сърбящи очи и течащ нос.

Често срещани есенни алергени

1. Треви

Хората могат да изпитат симптоми на алергия през цялата година, но някои алергени атакуват по различно време. Есенните алергии се дължат в голяма степен на цветния прашец от различни растения.

Цветният прашец се пренася по въздуха, което означава, че всеки дъх, който си поемате, може да предизвика реакция. Цветният прашец предизвиква алергичен ринит, засягащ милиони хора по света. Съществуват 17 типа прашец, предизвикващ кихане и сърбеж.

2. Мухъл

Мухълът е вид гъба, чиито спори се разпространяват във въздуха. Мухълът е вътрешен и външен алерген, който обикновено се намира на места като пръст, разлагащи се листа, бани, кофи за боклук и вентилационни отвори - всяко място, което им осигурява храна, въздух, правилната температура и вода. В дома ви може да има мухъл, който да предизвиква симптоми на алергия през цялата година, но навън също има много плесен, особено през есенния сезон, в купчини листа, пълни с листа улуци и други влажни участъци. Мухълът често се разглежда като алерген за топла атмосфера, но на някои места спорите на мухъла достигат върха си през октомври. Симптомите включват назална конгестия, раздразнени очи и кашлица.

Избягвайте дразнителите

Да знаете кои дразнители да избягвате е ключът към намаляването на симптомите на алергия. През есента най-много цветен прашец има сутринта, между 5 и 10 часа. Ако можете избягвайте да прекарвате продължително време навън в този период. Дръжте прозорците на дома и колата си затворени, за да не влезе прашец вътре. И внимавайте, защото прашецът се лепи по косата, кожата и дрехите. Ако сте били навън за по-дълго, добра идея е да се преоблечете, дори да се изкъпете веднага след като се приберете.

За да избегнете алергиите от плесен, дръжте вратите и прозорците затворени. Често почиствайте топлите и влажни места, където обикновено се появява мухъл. Поддържайте влажността на въздуха вкъщи ниска.

Лечение

Медикаменти от аптеката като антихистамини, деконгестанти и назални стероиди са един от начините да започнете лечение на симптомите. Ако не получите достатъчно облекчение, свържете се с вашия лекар, който може да ви предпише по-силно средство. Може да се наложи да комбинирате две или дори три лекарства, за да получите облекчението, което търсите.

Ако знаете, че страдате от сезонни алергии, консултирайте се с вашия лекар преди появата на симптоми. Няма лечение за алергии, но ваксините третират основната причина. След като определи от какво сте алергични с тест, лекарят ви може да създаде специфична ваксина за вас.
 

Виж още

Стрес - местата на които задържаме стрес и как да се освободим
Стресът се задържа в нашето тяло!
24.10.2017 г.
Стрес - тази емоционална болка причинява физическа на неочаквани места. Съвет за 5 места, на които задържаме стрес и как да се освободим от него.


Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай