Изненадващата връзка между мазнините по корема и деменцията

Ново проучване изследва потенциалната връзка между мазнините в областта на талията и функцията на мозъка. Учените анализират връзката между затлъстяването и когнитивните способности при хора на възраст от 60 години нагоре и откриват че по-скоро мазнините по корема, а не индекса телесна маса (ИТМ) са ключови за разгадаване на мистерията какво точно причинява деменция. Д-р Хауърд Филит твърди, че мазнините около талията са възпалителна тъкан. А възпалението е широко признат риск за когнитивно увреждане. Филит препоръчва да се имат предвид мазнините около корема като показател за лошо здраве, включващ сърдечни заболявания, диабет, когнитивни увреждания и деменция.

Експертите твърдят, че съотношението между талията и ханша осигурява по-точно измерване на мазнините в централната част на тялото в сравнение с индекса телесна маса. Основателят на SoWell Health, д-р Александра Сова съобщава, че ИТМ е полезно, но неточно ръководство за измерване. Той отчита само теглото и височината и не винаги е надеждна мярка за телесните мазнини. Съотношението между талията и ханша поставя по-голямо значение върху висцералната мастна тъкан, ендокринния орган, който отделя хормоните и химикалите, които са свързани с развитието на заболяванията. Излишната телесна мазнина води до възпаление, което от своя страна води до заболяване. Растящите нива на затлъстяване и когнитивен спад са доказателство за потенциалната корелация.

Съотношението между талията и ханша се изчислява чрез разделяне на обиколката на талията от обиколката на ханша. Когато го правите, не забравяйте да измерите най-малката част на талията и най-голямата област на ханша си. Здравословно съотношение се счита за 0,85 или по-малко за жените и 0,9 или по-малко за мъжете. Ако сте над тези граници, мастната тъкан може да причини по-голям риск от когнитивен спад. Добрите новини са, че затлъстяването може да бъде предотвратено и преодоляно. Ако спортувате и отслабнете, можете да намалите риска от различни заболявания. За да изгорите упоритите коремни мазнини, е от решаващо значение да сте проактивни и да намерите диета и тренировъчен режим, към които можете да се придържате.

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай