Изкуствен интелект поставя диагноза по снимка

10.03.2017 г.
88 прочитания
0 коментара

Със снимка в Instagram изкуствен интелект поставя диагноза


Страдате от депресия - изкуствен интелект ще ви каже


Харвардския Университет
Изследователска група от Харвардския университет съвместно с учени от Университета във Върмонт съобщиха, че изкуствен интелект, създаден от разработваща група, е способен по-точно от лекаря да постави диагноза, че пациентът страда от депресия. Все пак, за да се постави диагнозата, пациентът трябва да има акаунт в популярната социална мрежа Instagram.

 По снимката в Instagram ще ви познае


Instagram - икона на мобилен телефон
Изследователите анализирали близо 44 000 снимки, публикувани от здрави хора и от хора, които са били диагностицирани с депресия. В експеримента са взели участие общо 166 души. Проучени са такива фактори, като например честотата на публикуване на снимки (смята се, че хората в депресия публикуват по-рядко снимки), също така цветовата гама на изображенията, реакцията на другите потребители на снимката - броя на харесванията и коментарите, както и някои други параметри.

 

 

Обучението на изкуствения интелект


Изкуствен интелект
С помощта на тези данни се е обучавал изкуственият интелект, които успял да постави вярна диагноза в 70% от случаите. За отбелязване е, че лекарите обикновено правилно диагностицират депресията само при 42% от пациентите.
Учените твърдят, че хората, които страдат от депресия, по-често публикуват тъмни изображения със син оттенък или постват черно-бели фотографии, обработени с тъмен филтър. Психично здравите хора предпочитат филтър, който прави снимката по-ярка.


Снимките на хората, които страдат от депресия, по-рядко били „лайквани“, но по-често били коментирани. Създателите на изкуствения интелект не изключват възможността тяхната разработка действително да се използва за скрининг и ранна диагностика. Припомняме, че всеки ден в Instagram се публикуват над 90 милиона снимки и видеофайлове.

 
Източник: Превод и редакция: София Стойчева, източник: Медпортал

Виж още


Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай