Хранителен режим за нашето зрение



Българинът е в категорията на тези, които се замислят за здравето си едва, когато се появи реален проблем. Още по-малко са хората, които полагат грижи за очите си, за да запазят тяхното здраве. Спазваме ли съзнателно дори нещата, които са ни известни, че помагат за доброто зрение? И какво не знаем за подбора, който трябва да правим на храни, витамини, минерали, за да се радваме на отлична зрителна острота, независимо от годините?

Всеизвестно е, че консумацията на моркови е много полезна за очите. Но има толкова много други храни, които допринасят за поддържане на доброто зрение. Ежедневното балансирано хранене е ключовият фактор. А то е в това да се осигури консумацията на различни храни, които принадлежат към четирите групи: зеленчуци и плодове, пълнозърнести храни, млечни продукти, както и меса. Впрочем това е ключът и за поддържане на здравословен режим за целия организъм.
Много научни изследвания са показали, че някои храни, особено тези, които имат антиоксидантни свойства, са изключително полезни за зрителното здраве.
Разбира се, на първо място е необходимостта от лутеин и зеаксантин. Според много проучвания тези пигменти имат мощна роля в превенцията и забавянето на прогресията на някои очни заболявания като макулна дегенерация и катаракта. Те имат способността да неутрализират свободните радикали, които могат да повредят ретината, да филтрират синята светлина, идваща от ултравиолетовите лъчи, които действат агресивно на фоторецепторите на окото. Така че се препоръчва да се консумират ежедневно храни, богати на лутеин и зеаксантин, като зеленолистните зеленчуци - къдраво зеле, спанак, тиквички, тиква, броколи, зелен грах, царевица, както и яйца.
Витамин А е основен за доброто функциониране на ретината. Всъщност в ретината витамин А се трансформира в субстанции, които играят ключова роля в трансформацията на светлината в нервни импулси, които изпращат визуални сигнали към мозъка. Витамин А е отговорен също за адаптиране на окото към тъмнината. Впрочем бета каротин е каротиноид, който има способността да се трансформира във витамин А в човешкото тяло. Много проучвания са разкрили, че храната, богата на витамин А и на бета каротин, може да намали рисковете от появата на макулна дегенерация. Основните източници на витамин А и бета каротин са оранжевите зеленчуци - домати, червени чушки, моркови, сладки картофи, тиква, тиквички, спанак, къдраво зеле, зеле.
Антиоксидантните свойства на витамин С са не само необходими за доброто зрение, но този витамин е важен за доброто функциониране на клетките на ретината. Научни доказателства има за това, че витамин С намалява риска от развитието на катаракта и позволява също така да се забави прогресията на макулната дегенерация и загубата на зрителна острота. Богати на този витамин са червените чушки, портокалите, броколи, папая, киви, зеле, карфиол, ананас, брюкселско зеле, както и ягодите, прасковите, мангото.
Витамин Е е мощен антиоксидант. Той играе роля в защитата на клетките срещу увреждането на очите, причинено от нестабилните молекули, наречени свободни радикали, които влияят отрицателно на здравите тъкани. Този витамин улеснява още и абсобцията на витамин А. Богато съдържание на витамин Е има в масло от пшеничен зародиш, бадеми, слънчогледови семена и слънчогледово олио, лешници, зърнени култури, фъстъци, сардини, авокадо, доматено пюре.
Цинкът е основен минерал, който играе важна роля в транспортирането на витамин А от черния дроб към ретината, за да се произведе меланин, пигмент, който защитава очите. Още повече, че цинкът присъства в добра концентрация в окото, особено в ретината и хороидея – съдовата обвивка под ретината. Организмът се снабдява с цинк най-вече от говеждо, телешко, пилешко, еленско месо, раци, омари, стриди, пшеничен зародиш, сусам, тиквени семки.
Омега-3 мастните киселини се намират в силна концентрация в ретината, което подсказва, че играят важна функционална роля. Ниски нива на омега-3 са откривани при някои очни заболявания, включително макулната дегенерация. В допълнение, синдромът на сухото око също се свързва с дефицит на омега-3 при някои изследвания. А други наблягат на увеличаване на консумацията на омега-3 с цел да се намалят рисковете от макулна дегенерация. Затова се препоръчва да се консумират всеки ден продукти, съдържащи омега-3 мастни киселини. Това са рибите – сьомга, скумрия, херинга, сардина, пъстърва, скариди, както и орехи, ленено семе и ленено масло.

Източник: Превод и редакция: София Стойчева

Виж още

Капсули Омега - 3 мастни киселини
Омега 3 мастни киселини, срещу болките в ставите
16.12.2016 г.
Ползи за здравето от Омега-3 есенциални мастни киселини (полиненаситени мастни киселини), са отдавна познати. При недостиг, се появяват затруднения в гъвкавостта на скелета, чувства се скованост, а клетки работят забавено. 
 
Ананасов сок
АНАНАСОВА ДИЕТА ЗА ОТСЛАБВАНЕ
14.12.2016 г.
Ананасовият сок притежава уникални свойства. Малко плодове могат да си съперничат с него по изключителното богатство на химическия състав. Най-важният и уникален компонент на ананасовата напитка обаче е бромелаин. Този ензим взима участие в много от жизненоважните процеси в организма.Ананасовият сок притежава уникални свойства. Малко плодове могат да си съперничат с него по изключителното богатство на химическия състав. Най-важният и уникален компонент на ананасовата напитка обаче е бромелаин. Този ензим взима участие в много от жизненоважните процеси в организма.
 
Цитрусите са богати на витамин С
С КАКВО ДА СЕ ХРАНИМ ПРЕЗ ЗИМАТА, ЗА ДА СМЕ ЗДРАВИ
12.12.2016 г.
Зимата пристигна, водейки след себе си множество неудобства: умора, нисък дух и вируси от всякакъв вид. За щастие има храни, които могат да помогнат да останем във форма през целия сезон и да адаптираме организма към зимните студове.

 


Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай