Грипът може да увеличи риска от инфаркт

25.01.2018 г.
99 прочитания
0 коментара
Може ли нещо толкова невинно като сезонния грип да увеличи възможността за инфаркт при хора, изложени на риск от сърдечни заболявания? Според едно ново изследване това наистина може да се случи.

Изследователи от Института за клинични оценъчни науки в Онтарио, Канада правят изненадващо откритие, разглеждайки рисковете за здравето, свързани с диагнозата грип.

Грипът е заразно заболяване, причинено от грипни вируси, вдигнати от атмосферата или чрез близък контакт с заразени лица. Грипните вируси обикновено заразяват носа и гърлото, причинявайки кихане, кашлица, възпалено гърло и понякога треска.

Водещият автор на изследването д-р Джеф Куонг отбелязва, че групите, изложени на риск от сърдечни заболявания, изглежда са увеличили шансовете за сърдечен удар през първата седмица, след като са заразени с грип.

"Нашите открития са важни, защото връзката между грипа и острия миокарден инфаркт засилва значението на ваксинацията", отбелязва д-р Кунг.

Изследователите наскоро публикуваха доклад, в който подробно се описват резултатите от проучването им в New England Journal of Medicine.

Респираторните инфекции като рисков фактор

В проучването си д-р Куонг и екипът му са анализирали случаите на почти 20 000 възрастни живеещи в Онтарио между 2009 и 2014 г. Това са всички случаи на грип, както се потвърждава от лабораторните тестове.

От тях изследователите са избрали 332 лица, които са били приети в болницата, за да бъдат лекувани за сърдечен удар в рамките на едва една година от заразяване с грип.

Анализът, извършен от д-р Куонг и колегите му, разкрива значителна връзка между диагнозата остра респираторна инфекция и по-специално грипа и повишен риск от остър миокарден инфаркт.
Възможността за сърдечен удар се увеличава шест пъти в първата седмица от откриването на инфекция с грипен вирус и изследователите отбелязват, че определени групи са по-изложени на този риск в сравнение с други.

Най-уязвими изглежда са възрастните (над 65-годишна възраст), лицата, заразени с щамове В на грипния вирус и тези, които преди това не са имали инфаркт.

Увеличен риск от сърдечен удар също така е отбелязан при лица, засегнати от други видове респираторни вируси.

Групите с повишен риск не трябва да отлагат ваксината

Тези резултати потвърждават резултатите от предишни проучвания, които очертават взаимовръзките между ваксинацията срещу грип и по-ниския риск от нежелани сърдечно-съдови проблеми.

"Нашите открития, съчетани с предишни данни, че ваксинацията срещу грип намалява сърдечно-съдовите проблеми и смъртността, подкрепят международните насоки, които защитават имунизацията срещу грип при тези с висок риск от инфаркт," твърди Д-р Джеф Куонг.
Изследователите силно препоръчват да направим всичко възможно, за да предотвратим инфекциите, като обръщаме специално внимание на хигиената и не пропускаме да се ваксинираме.

"Хората, изложени на риск от сърдечни заболявания, трябва да вземат предпазни мерки за предотвратяване на респираторни инфекции и по-специално грип чрез мерки, включително ваксинации и редовно миене на ръцете," подчертава д-р Куонг.

Виж още

Студен душ
Студената вода „гори“ калории, изглажда бръчките
22.01.2018 г.

"Студената вода е добра за здравето!". Много вярно е това верую на нашите баби. Но студената вода също е много полезна и за красотата! Ето няколко трика, които ще ни помогнат да бъдем по-хубави и в по-добро здраве.

 

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай