Френският парадокс обяснен

31.05.2018 г.
88 прочитания
0 коментара
Така нареченият френски парадокс е термин, въведен през 80-те години от трима французи, които обясняват любопитна находка.  Ако измерите смъртността от сърдечен удар спрямо количеството наситени мазнини и холестерол, което се консумира, изглежда, че ще получите права линия. Колкото повече животински храни яде населението, толкова по-висока е смъртността. И обратно, може би ако намалим консумацията на месо, яйца и млечни продукти, можем да сведем смъртността от коронарни болести до нула.

Две държави обаче не се придържат към тази права линия. Финландия сякаш се справя по-лошо от очакваното, а Франция изглежда се справя по-добре от очакваното. Оттук идва парадоксът. Как може Франция да консумира наситени мазнини и холестерол подобно на Финландия, но да има пет пъти по-малко фатални инфаркти?

Различни теории се опитват да обяснят парадокса. Да не би да е от виното? Или от начина, по който се хранят? Да, животинските храни са свързани със смъртност от коронарни сърдечни заболявания, но растителните храни изглежда защитават от тези болести. И така, може би фактът, че французите ядат четири пъти повече зеленчуци, помага да се обясни по-ниската им смъртност?

Оказва се, че изобщо няма парадокс. Французите едва наскоро започнаха да ядат толкова нездравословно, а хроничните заболявания отнемат десетилетия. Американците ядат по този начин от 40 години, докато французите наскоро придобиха тези нездравословни навици. Ако всички започнем да пушим днес, но не установим измеримо увеличение на рака на белия дроб утре, това няма да означава, че пушенето не причинява рак на белите дробове - просто отнема известно време.

Какво се случва, когато всъщност погледнем статистиката? Ако сравним смъртността от коронарни заболявания с количеството животински мазнини и нивата на холестерола сега, Франция изглежда необичайно защитена. И ако сравните смъртността с това, което французите са консумирали преди две десетилетия, те все още са доста далеч от линията. Как е възможно това? Оказва се, че френските лекари са декларират с до 20% по-малко смъртни случаи от исхемична сърдечна недостатъчност в смъртните актове, според проучване на Световната здравна организация.

Така че, ако поправим това, Франция се приближава до правата линия на смъртността спрямо животинските мазнини и смъртността спрямо холестерола, с около четири пъти по-голяма вероятност от фатален инфаркт, както в Япония десетилетия след четирикратно по-високото потребление на животински мазнини.
 

Виж още

Стресът причинява негативни последици и върху кожата
Стресът и кожата
29.05.2018 г.
Стресът причинява негативни последици и върху кожата! Здравни съвети как да поддържаме нивата на стрес по-ниски, за да се чувстваме и изглеждаме добре. 

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай