Еректилна дисфунция при мъжете не е страшна!

21.08.2017 г.
153 прочитания
0 коментара


Еректилната дисфункция при мъжете не е нещо ново или пък срамно. Още по-малко вярно е, че тя не е лечима. Какво всъщност представлява еректилната дисфункция? Иначе казано мъжката импотентност представлява нарушение и дискомфорт на сексуалния живот на мъж. Той не може да осъществи ерекция или просто не може да я поддържа, което съвсем не е толкова страшно, колкото се смяташе преди години, стига да се посъветвате с добър специалист.

Смята се, че около 10% от мъжете в цял свят са засегнати от това състояние. Еректилната дисфункция е проблем, с който може да се живее, но значително нарушава качеството на живот на мъжа, а неминуемо оказва силно влияние и върху неговото самочувствие. Това е проблем, за който не бива да се налагат табута. За него трябва да се говори, споделя и задължително да се посети специалист в областта.

Значително голяма част от представителите на силния пол отказват да посетят специалист поради неудобство и дори срам. Убежденията и предразсъдъците на по-старите поколения сякаш са наложили табу върху коментирането на тази тема, но живеем във време, в което няма забранени теми. Определено, да премълчи такъв проблем, е възможно най-лошото нещо, което може даден мъж да вземе. Ако не се обърне внимание на проблема, той влошава качеството на живот на силния пол, възможно е да създаде проблеми във взаимоотношенията с партньора и не на последно място, може да доведе дори най-силният и уверен мъж до депресия.

Като всяка една система в човешкия организъм, мъжката репродуктивна също боледува и е напълно нормално да бъде потърсена помощ в тези ситуации.

Какъв е механизмът на ерекцията?

След стимулация чрез нервни влакна достигат импулси до централната нервна система, които обратно изпращат сигнали за разширяване на артериалните кръвоносни съдове. По този начин се увеличава притока на кръв към пениса (по-точно към кавернозните тела). Венозните съдове се притискат и по този начин навлязлата кръв трудно се оттича и това задържа ерекцията. След оргазъм венозните съдове отново се дилатират (разширяват) и кръвта се оттича към циркулацията. Ерекцията спада. При еректилна дисфункция са нарушени тези процеси.

Какви са причините за еректилна дисфункция?

Причините за еректилната дисфункия се разделят на две групи: органични и психогенни причини.

При органичните причини обикновено се констатира заболяване на различни органи или системи в тялото. Дисфункцията може да се причини от заболявания на пениса или простата, хормонални проблеми или заболявания на съдовете, които нарушават техния лумен и следователно кръвотока.

Психогенните причини са сравнително по-чести. Те са свързани със стрес на работното място, в семейството или други фактори, които създават напрежение и безпокойство у мъжа. При стрес няма как да се задейства описаната каскада от процеси и да се стигне до ерекция.

Как да различим кога причините са органични и кога психогенни?

Първата и задължителна крачка, която трябва да предприемете ако констатирате такъв проблем, е посещението при специалист. Консултацията и преглед от уролог лесно биха ви дали отговор на този въпрос, но това съвсем не е достатъчно. За да се потвърди напълно причината, се правят различни тестове и изследвания. Ако резултатите от изследванията ви са в нормите, то тогава се търси причина в психогенните фактори.

Характерно при психогенно причинената еректилна дисфункция е, че има нощни ерекции по време на сън. Това е така, защото по време на сън кората е изключена и работата на ума отпада. Липсват стресовите фактори и се достига до ерекция. Нормално по време на сън има няколко ерекции и те са задължителни за поддържането на добро здраве на мъжката репродуктивна система. При органичните причини няма нощна ерекция, защото независимо от отпадането на мозъчната кора по време на сън, пенисът няма възможността да еректира.

Какво е лечението?

Лечението при констатиране на еректилна дисфункция почти винаги е комплексно. Ако причините за проблема са органично, то има медикаменти, които бързо и ефикасно биха ви помогнали.
Има и медикаменти, които увеличават притока на кръв към кавернозните тела на пениса. Това са инхибиторите на ензима фосфодиестераза 5. Лечението трябва да бъде етиологично и ако не бъде открита причина, тогава симптоматично.

Ако причината е психогенна, то трябва да работите върху промяна начина си на живот. Факторите, които причиняват стрес в ежедневието, трябва да бъдат ако не премахнати напълно, то поне минимизирани. Посещението при психолог в такива моменти оказва изключително благоприятен ефект върху голяма част от засегнатите мъже, макар че силният пол се решава с една идея по-трудно да направи тази крачка.

Еректилната дисфункция трябва да бъде лекувана, защото всеки мъж има право да води задоволителен начин на живот и да се чувства добре. 
 

Виж още

Как и защо да елиминираме млечните продукти от диетата си?
18.08.2017 г.
Имате ли проблеми с храносмилането? Ако отговорът е да, причината за стомашните болки и констипацията може да са млечните продукти. Разберете кои са признаците за това, че трябва да премахнете млечните продукти от диетата си, как да ги елиминирате от живота си и с какво да ги замените
5 лесни стъпки към щастието
17.08.2017 г.
Едно проучване, проведено с над 3000 жени, стига до заключението, че щастливите хора споделят едни и същи навици. Ако щастието все ви убягва, следвайте тези 5 стъпки, за да елиминирате всичко отрицателно в живота си и да внесете повече радост в дните си
Пресни плодове, зеленчуци и ядки
Храни с противовъзпалително действие
Внимавайте за разликата между ПРОвъзпалителни и ПРОТИВОвъзпалителни храни. Изчистете диетата си и се хранете здравословно, за да се преборите с възпалението.

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай