Едно от най-страшните психически заболявания

14.08.2017 г.
494 прочитания
0 коментараКакво е шизофрения?
Шизофренията е сериозно психическо заболяване, което уврежда начина, по който човек мисли и възприема реалността. То може също да повлияе върху това как човек контролира емоциите си и как се отнася към другите. Шизофренията е сложно хронично заболяване, което обикновено се диагностицира  в младостта и е доживотно състояние. Поставянето на диагноза може да е трудно и е важно да бъде направено от специалист, за да се изключат други възможни причини за симптомите.

Какви са симптомите?
Хората с шизофрения трудно функционират в ежедневния си живот. Освен това те постоянно изпитват някой от следните симптоми:
  • Заблуди – Това са погрешни вярвания, които не се променят дори когато болният е изправен пред противоречиви факти или доказателства. Заблудите често водят до объркани мисли и трудна концентрация.
  • Халюцинации – Те могат да включват виждането на неща, чуването на неща или подушването на неща, които другите не могат. Често халюцинираните гласове могат да са груби или заплашителни.
  • Дезорганизирана реч – Изопачените и объркани мисли могат да доведат до объркан начин на говорене.
  • Дезорганизирано и кататонично поведение – Поведението може да изглежда странно и да варира от много развълнувано до отпаднало и летаргично.
  • Отрицателни симптоми – Това са симптоми, които оказват силно влияние върху цялостното качество на живот на човека. Те включват състояние на емоционална сдържаност, притъпеност и отдръпнатост и липса на интерес и мотивация за комуникация с околните или участие в нормални ежедневни дейности. Тези симптоми често се бъркат с депресия.
Кой е подложен на риск и какво причинява шизофренията?
Изглежда има няколко възможни причинителя на шизофренията. Съществуват доказателства, че гените играят роля. Около 10% от диагностицираните имат болен родител или брат или сестра. Излагането на вируси в околната среда или недохранването преди раждане изглежда увеличават риска от развитие на болестта. Освен това няколко проучвания откриват, че употребата на лекарства и наркотици, променящи съзнанието (включително пушенето на марихуана) в юношеските години и младостта също може да увеличи риска.

Какво да направя, ако забележа симптомите в себе си или в някой, за когото ме е грижа?
Въпреки че няма лек за шизофренията, има методи, които могат да помогнат на болните да контролират болестта и да водят по-пълноценен живот. Лечението се състои от антипсихотични лекарства и психотерапия с цел научаване на стратегии за самоконтрол. Цялостната медицинска оценка е важна за поставянето на правилна диагноза и план на лечение, така че ако подозирате, че някой, за когото ви е грижа, страда от шизофрения, трябва да го насърчите да посети лекар. Ако не сте сигурни къде да потърсите помощ, говорете със семейния си лекар или ако симптомите са екстремни, отидете директно в спешното.
 

Виж още

Холистични начини за борба с умората
10.08.2017 г.
Ако постоянно сте изморени и изтощени, следването на тези няколко лесни холистични съвети може да ви помогне да се почувствате по-бодри и живи. Разберете как да се преборите с умората за нула време
Как да се справим с констипацията?
09.08.2017 г.
Пазарът предлага разнообразие от медикаменти, предназначени да се справят със запека, но има също много естествени методи, които си струва да опитате преди да се запътите към аптеката

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай