Децата, които спортуват, са по-успешни в учението и в живота


Апелът на хората, които активно се занимават с някакъв вид спорт, е : „Родители, не оставяйте децата си без спортни занимания. В желанието си те да наблягат повече за постигане на успехи в училище, спортът остава на заден план. А това е вредно за тяхното здраве“. Разбира се, тук не става въпрос за професионално спортно ориентиране, а за редовни физически упражнения в областта на избран и подходящ за детето спорт. Изберете го заедно и ще видите, че нагласата на всяко дете е за повече движение. Когато детето е малко, дори още като бебе, то се движи непрекъснато, маха ръце и крака, след това напира да ходи, да тича, да лудува. Т.е. физическата активност е заложена в човешката програма и заедно със спорта е в основата на здравословния начин на живот.

Това важи особено за децата и младежите, чийто организъм е в процес на растеж и развитие, на дооформяне пропорциите на тялото, на физическо и психическо съзряване.
Чрез спорта децата придобиват нови, необходими за тях, двигателни навици и умения, които се изграждат по време на тренировките и колкото по-рано започнат те, толкова по-лесно се овладяват. Чрез спорта се развиват физическите качества – бързина, сила, издръжливост и ловкост, които правят всяка дейност по-ефективна, по-успешна и по-лека, защото организмът започва да работи по-икономично и мобилизира функционалните си възможности и резерви.
Спортуващите деца и ученици имат значително по-високи показатели на телесната маса, гръдната обиколка, жизнената вместимост на белия дроб, мускулната сила на ръцете и др.
Под влияние на системните физически упражнения се променя темпът на растеж на костната и мускулната система, понижава се кръвното налягане, по-икономична е работата на сърцето. Значително се повишава белодробната вентилация, за сметка на задълбочаване на дишането. Увеличава се броят на еритроцитите и хемоглобина в кръвта.
При физически тренираните деца се повишава силата и концентрацията на вниманието и те се справят по-успешно с уроците в училище. Системните физически упражнения водят до придобиване на правилна телесна стойка и добър естетически вид, които са от голямо значение за самочувствието на младежите и девойките.
И нека не забравяме, че благоприятният ефект е толкова по-голям, колкото по-рано започнат системните физически упражнения.
За най-малките ученици е необходимо да се осигури по 1-2 часа дневно игри на открито, разходки, туризъм, както и практикуване на подходящ за възрастта им спорт - плуване, волейбол, баскетбол, футбол, летни и зимни кънки, ски – по възможност спортни дейности, които се провеждат на открито.
Началната и средната училищна възраст (6-7 и 13-14 години) е период, през който познатите форми на движение значително се подобряват, придобиват се и се затвърждават много нови движения. Ето защо тази възраст е най-подходяща за включването на децата в предварителната и началната подготовка за последователното формиране на навици, умения и способности с голямо значение за постигане на добри постижения през следващите възрастови периоди.
Плуването е сред най-предпочитаните спортове. Има мощен оздравителен,
общоукрепващ и закалителен ефект. Може да се провежда както в открити,
така и в закрити басейни. Плуването е подходящ спорт за всички възрасти и
особено се препоръчва при заболявания на сърдечносъдовата система, при травми на опорно-двигателния апарат и нервната система, при деца с неправилно телодържане и гръбначни деформации.
Плуването на открито се съчетава с допълнителното въздействие на слънчевите лъчи, което увеличава оздравителния и терапевтичния ефект.
Колективните спортове - баскетбол, волейбол, футбол, са изключително динамични игри. При тях се развиват основните двигателни качества - сръчност, ловкост, издръжливост, колективен дух, спортсменство и лична дисциплина.
Гимнастиката повлиява хармоничното развитие на цялото тяло и на отделни мускулни групи, усъвършенства координацията на движенията. Постига се усъвършенстване на двигателния, вестибуларния, тактилния и зрителния анализатор. Подходяща възраст за начало на заниманията е 8-9 години за момичетата и 9-10 – за момчетата, като първите две години са за обща физическа подготовка.
Леката атлетика е спорт, в основата на който са ходенето, бягането, скоковете, хвърлянията, т.е. характерните за човека движения. Чрез лекоатлетическите упражнения се развиват основните физически качества – бързина, издръжливост, сила, ловкост. За начало на тренировъчния процес е подходяща средната училищна възраст.

Източник: Превод и редакция: София Стойчева

Виж още

Авокадо - приложение
Как да използваме авокадото
30.11.2017 г.
Авокадото отдавна се слави като суперхрана. То е пълно с полезни вещества, включително витамин Е, олеинова киселина и калий и това го превръща в синоним на здравословното хранене. То е също пълно с фибри (почти 7 грама на една порция), фолиева киселина, витамин B6 и витамин К

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай