Да успокоим артрита и артритните състояния


Как може да облекчим болките при Артрит?

 

Болезнени подувания и възпаления


Независимо дали страдате от болезнено подуване или познавате някого, който страда, общият знаменател за артрит е възпаление. Ето някои съвети, които могат да ви помогнат да облекчите болката и да помогнат на вас и вашите близки да се радвате на по-дълъг живот!
 

Какво представлява възпалението при артрит?


Това болезнено възпалително ставно разстройство често се свързва с по-възрастното население, но може да засегне хора от всички възрасти. Може би сте запознати с често срещаните видове болки в ставите, които включват остеоартрит и ревматоиден артрит. Възпалението е реакцията на тялото на вредно вещество, като патоген, увредена клетка или дразнещо вещество. Острото възпаление, като например порязване или рана, предизвиква възпалителна реакция на организма, за да се излекува чрез съсирването на кръвта. Това може да включва и подуване и зачервяване, което в крайна сметка изчезва. Въпреки това, при хронично или продължително възпаление, като например артрит, тялото е в постоянно състояние на едновременно излекуване и клетъчно разрушаване. В резултат на това може да възникне хронично заболяване. В случай на артрит, тялото може да издържи постоянна болка, зачервяване и подуване. В зависимост от типа на артрита, може да сте в състояние да сведете до минимум възпалението с подходящи промени в диетата и в начина на живот.
 

Приемайте достатъчно Омега-3 есенциални мастни киселини


В здравните среди продължава да се говори за омега-3 мастните киселини.  Тъй като нашите тела не могат да произвеждат тези мастни киселини, ние трябва да получим тези основни хранителни вещества от диетични източници под формата на DHA и EPA, намиращи се в орехите, чията, конопа и лененото семе. В допълнение към намаляването на риска от сърдечно-съдови заболявания и заболявания на кръвообращението, тези мастни киселини притежават противовъзпалителни свойства, които могат да бъдат полезни при облекчаване на артритната болка. Уверете се, че тези храни присъстват във вашата диета често, за да помогнете за разрушаване на клетките, които предизвикват възпаление.
 

Успокоете болката с куркума


За кукрумата напоследък се говори много често заради известните ѝ противовъзпалителни свойства. Родом от тропическа Южна Азия, това растение е използвано в Аюрведа, древна индийска лечебна система, заради лечебните му свойства. Това е често срещана съставка в кърито и жълтата горчица. Куркуминът, активната съставка на куркумата е съединение, което влияе на химикалите, причиняващи възпаление. Няколко клинични проучвания свързват куркумина с противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.
В проучване е установено, че два грама куркумин екстракт, предоставен на субекти, осигуряват облекчаване на болката, което е еквивалентно на ибупрофен за болка, свързана с остеоартрит на коляното. Вкусна опция е да поръсите куркума или къри подправка в любимите си ястия, за да намалите възпалението и да подсилите цвета и вкуса на вашата храна!

Важно е да знаете!  Преди да вземете каквато и да е добавка, важно е първо да се консултирате с вашия лекар. Куркумата може да увеличи кръвосъсирването, така че тези хора, които приемат лекарства за разреждане на кръвта, трябва да бъдат предпазливи. Тя може също да причини промени в нивата на кръвната захар при хората с диабет.
 

Опитайте и джинджифил


Често срещано в южните и източноазиатски кулинарни култури, коренът от джинджифил придава пикантен, лютив вкус. Може да сте свикнали да виждате джинджифила в различните му форми, които включват прах, бонбони и свеж. Този пикантен корен е свързан и с облекчаване на възпалението, което може да е добра новина за вашия артрит. В проучване дневната консумация на джинджифил помогна за облекчаване на мускулната болка, свързана с упражнения с до 25%. Други медицински употреби включват облекчаване на гадене, стомашно-чревно възпаление и утаяване на настинки. Джинджифилът е универсална подправка, която ще подобри много рецепти. Можете лесно да си направите и чай като добавите няколко парченца от пресен корен към вряща вода, добавете малко лимонов сок и пийте бавно.

Важно е да знаете! Както при куркумата, джинджифилът може да пречи на лекарствата за разреждане на кръвта. Той може също да увеличи жлъчката при хората с жлъчни камъни. Консултирайте се с вашия лекар, за да сте сигурни, че джинджифилът е подходящ за вас.

Виж още


Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай