Да си помогнем сами при камъни в бъбреците


Какво представляват бъбречните камъни и защо се появяват?Камъните в бъбреците се описват като болезнено и мъчително състояние, което се развива когато урината ви вече не е в състояние да задържа разтворени калциеви или пикочни соли, защото техните концентрации са твърде високи. Тези соли се натрупват и образуват кристали, които могат да се превърнат в камъни. Колкото по-разредена е урината ви, толкова по-малко вероятно е да развиете този проблем. Както е известно на почти всички отделянето и изхвърлянето на образуванията е следващият изключително дискомфортен процес. Отчистването на тези образувания се случва през уретрения канал, а в зависимост от големината и структурата им това може да е наистина процес свързан с голямо количество тревоги. Разновидностите им, основно могат да се класифицират в 5 вида (като има и други):
  1. Струвитни - наблюдават се при наличието на бактерии причиняващи инфекции на отделителната система
  2. Калциево - фосфатни те могат да се генерират в следствие на известни хормонални нарушения
  3. Калциево - оксалатни - могат да се образуват при различни нива на киселинност в урината и в следствие на отпадните продукти на протеините;
  4. Уратни - главно свързани с нивата на пикочната киселина в урината;
  5. Цистинови - най-често се образуват в следствие на нетипична функционална резорбция на някои аминокиселини - аргинин, цистин, лизин и орнитин; 
Обърнете внимание на съветите посочени по-долу, като превантивна мярка за предпазване от поява или да намалите риска от това да се образуват отново.

 

Какво да правим, за да се оттървем и ограничим възможността за развитие на камъни в бъбреците?

 

Хидратирайте се

Ако се потите много, когато спортувате, и после не си възстановите водата, която сте изгубили, рискувате да развиете камъни в бъбреците. По-малкото вода означава повече уриниране, което позволява на минералите, причиняващи камъни, да се утаят и да се свържат в бъбреците и уринарния тракт. Хидратирайте се с много вода. Да, може да е досадно, че се налага да ходите до тоалетна често, когато пиете много вода, но това е малка цена, която трябва да платите, за да предотвратите възникването на тези структури.

Намалете консумацията на богати на оксалат храни

Храните, съдържащи високи нива на оксалат (вид сол), включват фъстъци, ревен, спанак, цвекло, орехи, шоколад и сладки картофи.  Оксалатът също така се среща в някои плодове и зеленчуци, ядки и семена, зърнени храни, бобови растения и чай. Ако преди сте имали камъни предизвикани от калциев оксалат, добре е да ограничите приема на тези храни във вашата диета. Образуват се, когато оксалатът се свързва с калция, докато бъбреците произвеждат урина. Специалистите препоръчват ако ядете храни богати на оксалат, да го правите заедно с богати на калций храни или напитки. Това помага на оксалата и калция да се свързват един с друг в стомаха и червата, преди бъбреците да започнат да обработват, което прави по-малко вероятно образуването на камъни.

Избягвайте газираните напитки

Консумирането на безалкохолни напитки, съдържащи фосфорна киселина, може да увеличи шансовете ви да развиете камъни в бъбреците. В едно проучване 500 мъже, които преди това са консумирали поне 160 милилитра безалкохолни напитки на ден, са насърчени да пият по-малко. Повечето от тях намаляват консумацията си до 100 милилитра или по-малко безалкохолни напитки на ден. След три години се установява, че рискът от развитието на подобни състояния е намалял в сравнение с групата, на която не е препоръчано да пият по-малко. Замяната на содата с вода има множество ползи за здравето, затова се опитайте да се преборите с навика си да пиете газирани напитки още сега.

Лимонада - сипете си по чаша

За съжаление, ако някога сте имали камъни в бъбреците, имате по-голям риск да ги развиете отново. Докато хроничните състояния, често се лекуват с калиев цитрат, проучванията показват, че диетите, богати на храни с лимонена киселина, като лимони, могат да предложат същите ползи за предотвратяване проблемите. Според резултатите от проучването, можете също да пиете сок от пъпеши и портокалов сок, които са добри източници на цитрат.

Здравните специалисти съветват да внимавате със захарта в тези напитки, тъй като това може да увеличи риска развитие на подобни проблеми. Купувайте си лимонада без захар или си направете домашна като смесите пресен лимонов сок с вода.

Червено месо – намалете консумацията му

Другите често срещани видове са уратни (пикочно-киселинни) камъни. Те могат да се образуват, ако консумирате голямо количество храни, които съдържат химическото съединение пурин, включително червено месо, дреболии и миди. Ако сте страдали преди от подобен проблем или ако ви притеснява, че диетата ви е богата на тези храни и бихте искали да сведете до минимум риска от уратни камъни, намалете храната с високо съдържание на пурин.

Съставете си диета, която съдържа предимно зеленчуци и плодове, пълнозърнести храни, сурови ядки и семена.

Сол – яжте храни с ниско съдържание

При проучвания на хора, които успяват да намалят риска от камъни в бъбреците, е препоръчана диета с ниско съдържание на сол. Успешната диета се изразява в повишаване на калция, намаляване на консумацията на богати на оксалат храни и консумиране на по-малко от 2 грама натрий на ден.

Килограми – отървете се от излишните

Някои изследвания показват, че има по-голямо разпространение на камъни в бъбреците при хора с диабет и сред затлъстели хора. Това може да се дължи на инсулиновата резистентност, която намалява отделянето на цитрат в урината и увеличава отделянето на калций, което спомага за образуването и развитието на тези състояния.

По-високият индекс телесна маса се свързва с повишаване на отделянето на оксалат в урината, което може да доведе до образуването на камъни. Ето ви още една причина да се стремите да постигнете и поддържате здравословен индекс телесна маса.

 
"Верният път към здравето"
Здравето е най-добрият подарък, който ви е даден!!! Затова си заслужава да намерите правилния начин да го поддържате. Следете нашия сайт, където екипът на "За здравето" ще ви помогне с още полезни теми и съвети.


 
Източник: http://zazdraveto.bg/

Виж още

Вода с лимон - лимонада
Вода с лимон - ползи от комбинацията
25.10.2018 г.
Доста често се храним или пием с неща за които знаем, че са полезни, но не знаем защо и как дейтват. Ето ползите от комбинацията вода и лимони.

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай