ДА ПРЕБОРИМ РАЗШИРЕНИТЕ ВЕНИ

12.06.2017 г.
203 прочитания
0 коментара

Най-простото решение да се отървем от досадния и болезнен проблем, който причиняват разширените, е оперативната намеса. Да, макар че изглежда просто решение, би следвало добре да се обмисли, защото рецидивите са чести и не получавате никаква гаранция, че проблемът няма да се появи повече.

Друг метод за борба с разширените вени са мазилата и мехлемите, които можете да както в аптеките, така и онлайн. Повечето от тях определено облекчават болезнените симптоми на заболяването, но не го лекуват. Има друг метод, при който се инжектират тромбозиращи медикаменти и това успешно замества оперативното лечение, но отново няма гаранция, че проблемите ще отшумят завинаги. Все пак опцията е добра, тъй като не само отстранява разширените вени амбулаторно, но и пациентът не губи своята работоспособност. Методът има и други предимства - липсват козметичните белези от операцията и рискът от рецидиви е относително по-малък.

Без значение как сте избрали да се справите с проблема, има задължително правило, което трябва да спазвате. Ластичните превръзки и чорапи, които се носят по време на възстановителния период, са категорично задължителни и е добре да ги усетите като ваша втора кожа в този етап.

ЗАБЕЛЕЖКА: Уголемените и разширени капиляри, които можете да видите по краката си, не винаги са разширени вени. Те нямат значение за здравето ви, но повлияват на самочувствието на много хора, особено при жените. Те също могат да се отстранят с тромбозиращи медикаменти или лазер.

Можем ли да се предпазим от разширените вени?
В предната публикация по темата ви споменахме, за едно от най-важните неща, което служи като превенция за разширените вени и това е движението. Движете се, тичайте, спортувайте, правете си дълги разходки – това е една от най-добрите превенции, която сами можете да си осигурите. Освен това подберете за вашите крака подходящи обувки. По възможност носете ортопедични подметки. Ако обувките ви не са с такива, можете да си ги набавите допълнително. Високите токове също влияят негативно на кръвоносните съдове на краката ви и именно поради тази причина лекарите препоръчват токове не по-високи от 3 или 4 см. Също така обърнете внимание и на чорапите си. Макар на пръв поглед да изглежда незначителен, ластикът на чорапите също играе роля. Той трябва да е по-свободен и да не стяга краката ви.

Кои спортове са подходящи при този проблем?
Без съмнение, един от най-подходящите спортове за много физически проблеми е плуването. Той подпомага стимулирането на венозния апарат в най-голяма степен и кара мускулите по цялото ви тяло да работят пълноценно и едновременно. Освен това полухоризонталното положение намалява ефекта на земното притегляне, а водата масажира кожата.

Бягането също е добра алтернатива, ако нямате удобен плувен басейн. Хубавото при него е, че не ви трябват специални условия. Във фитнеса, в квартала или на пътечката вкъщи, ефектът е един и същ. Препоръчително е, след тренировка да масажирате краката си с охлаждащ гел. Той не само ще отпусне напрежението и ще намали болката (ако изпитвате такава), но и ще охлади краката ви, което е важно при разширените вени.

НЕ НАПЪЛНЯВАЙТЕ – всяко увеличение на теглото, особено рязкото се отразява неблагоприятно на венозния оток. За бременните има значение дали по време на бременността си качват 15 или 30 килограма. В последните месеци на бременността (особено ако са предразположени) е полезно да се помага на работата на вените с ластични чорапи или още по-добре с подходящите за целта чорапогащници.

Избягвайте прекаленото НАГРЯВАНЕ - целодневното излагане на слънце, продължителното стоене в сауни, горещи басейни и вани, епилацията с горещ парафин. И обратно-топенето на краката в хладка вода, особено ходенето в морето облекчава застоя. Ако се налага дълго пътуване и имате възможност – прекъсвайте го на всеки 1-2 часа за да се раздвижите макар и за 5 минути .

НЕ ПРЕЯЖДАЙТЕ! Никой не е казал, че трябва да спазвате специална диета. Можете да се храните както обикновено, но избягвайте да се тъпчете и да преяждате, само защото дадена храна е много вкусна.
 

Виж още

Шест начина да успокоим тревожното дете
12.06.2017 г.
Децата също могат да страдат от тревожност отвъд нормалните страхове на детството. Между шест и осемнадесет процента от децата и подрастващите са засегнати от тревожни разстройства, които могат да доведат до депресия, ниски резултати в училище и в някои случаи употреба на наркотици
mliako
Децата, които пият краве мляко, са по-високи
09.06.2017 г.
Канадски медици са установили, че децата, които пият краве мляко, обикновено са по-високи от тези, които консумират мляко от други животни или други подобни растителни напитки.
 

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай