Чудодейните свойства на пелина

29.10.2017 г.
360 прочитания
0 коментара
Обикновеният пелин, наричан още бял пелин, горчив пелин и катраника е тревисто благоуханно и многогодишно растение , което расте предимно по каменливи и тревисти места, по поляни и из храсталаци. Произхожда от Европа и Сибир, но днес е разпространен на много места по света, включително и САЩ. Пелинът е дълбоко свързан с традиционната медицина и вярвания. Неслучайно му приписват чудотворни свойства. В миналото се е вярвало, че ароматът на пелина, набран при намаляваща Луна, има способността да изгони от дома всякакви нечисти сили. Прилага се в малки дози, като къщата се опушва за кратко време. Смята се още, че възстановява хармонията с природата, а най-добрият начин за употреба на пелина е да се закачи в дома.

Днес билката е ценена най-вече заради апетитовъзбуждащите си и противопаразитни качества, а ползите ѝ са многобройни.

Пелинът се смята за най-доброто природно средство за избавяне от глисти именно поради мощните си противопаразитни свойства. Тази билка също се използва като лек, стимулиращ жлъчната секреция.

Видове

Сред известните видове пелин, използвани за лечебни цели, са познати общо 13 вида, разпространени по умерените географски ширини у нас.

Сред най-разпространените видове от голямото семейство на билката е белият пелин. Той се препоръчва при редица проблеми, свързани с функцията на женската полова система, включително болезнена менструация, предменструален синдром и нередовен месечен цикъл.
Познат е и черният пелин, който освен като подправка традиционно се използва и за заздравяване на рани, както и при безсъние.

Известен е и така нареченият сладък пелин, който се използва най-вече в козметичното и парфюмерийното производство.

Вино от пелин

Виното от пелин е традиционна българска напитка, която се приема освен с цел наслада на вкуса на ароматната билка, също и за лечение на безсъние, анемия, настинка и ставни заболявания.

Помага при акне

Пелинът действа очистително на кожата, затова е много ценен за страдащите от акне. За да се възползвате от полезните свойства на пелина, пийте по половин чаша чай от пелин на гладно. Приготвя се го като се запари половин лъжичка от дрогата за двадесет минути в 600 милилитра вода.

Други свойства

Пелинът влияе добре и при проблеми с бронхите и стомаха. Използва се и при грип и простудни заболявания заради тонизиращите си свойства. Действа още противопаразитно, температуропонижаващо, противовъзпалително, въздейства на епифизната жлеза. Комплексът от активни вещества на пелина стимулира секрецията на храносмилателните жлези, жлъчния мехур и задстомашната жлеза и по този начин възбужда апетита и подобрява храносмилането. Това го прави ефикасно средство в борбата с анорексията или липсата на апетит.

Билката помага и за преодоляване на общата отпадналост, както и на отпадналостта след тежко боледуване. Препоръчва се и при липса на мускулен тонус и при отпусната мускулатура.

Етерично масло от пелин

Етеричното масло от пелин действа като местен анестетик, а освен това и като сърдечен стимулант, като възбужда централната нервна система. Вътрешно се прилага за подобряване на кръвообръщението, а външно се маже при артрит, натъртвания, невралгия, ревматизъм и плоскостъпие.
 
 

Виж още

Как да избегнем алергиите този сезон
26.10.2017 г.
От края на август до началото на зимата много хора страдат от сезонни алергии. Ако и вие сте от тях, вижте кои алергени да избягвате, как да се отървете от тях и как да лекувате симптомите.
Стрес - местата на които задържаме стрес и как да се освободим
Стресът се задържа в нашето тяло!
24.10.2017 г.
Стрес - тази емоционална болка причинява физическа на неочаквани места. Съвет за 5 места, на които задържаме стрес и как да се освободим от него.


Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай