Четири чаши кафе на ден предпазват сърцето

25.06.2018 г.
125 прочитания
0 коментара
Консумацията на кофеин е свързана с по-ниски рискове за множество заболявания, включително диабет от втори тип, сърдечни заболявания и инсулт. Но механизмът, залегнал в основата на тези защитни ефекти, е неясен. Ново проучване показва, че кофеинът насърчава движението на регулаторния протеин в митохондриите, подобрявайки тяхната функция и предпазвайки сърдечно-съдовите клетки от увреждане. Работата, публикувана на 21 юни в списанието със свободен достъп "PLOS Biology" от Джудит Хенделер и Йоахим Алцхимид от Медицинския факултет на Университета "Хайнрих-Хайн" и Изследователския институт за екологична медицина в Дюселдорф, Германия, и колеги, открива, че защитният ефект се постига при концентрация, еквивалентна на консумацията на четири чаши кафе, което предполага, че ефектът може да бъде физиологично значим.

Авторите вече са показали, че при физиологично значими концентрации (т.е. нива достигнати след четири или повече чаши кафе) кофеинът подобрява функционалния капацитет на ендотелните клетки, които се намират по вътрешността на кръвоносните съдове, и че ефектът включва митохондриите.

Тук те показват, че протеин, наречен р27, известен главно като инхибитор на клетъчния цикъл, присъства в митохондриите в основните клетъчни типове на сърцето. В тези клетки митохондриалният р27 стимулира миграцията на ендотелиални клетки, предпазва сърдечните мускулни клетки от клетъчна смърт и задейства превръщането на фибробласти в клетки, съдържащи контрактилни влакна - всичко това е от решаващо значение за възстановяването на сърдечния мускул след инфаркт на миокарда. Те откриват, че кофеинът индуцира движението на р27 в митохондриите, поставяйки началото на тази полезна верига от събития и го прави в концентрация, която се постига при хората, като се пият четири чаши кафе. Кофеинът предпазва от сърдечно увреждане при преддиабетични, затлъстели мишки и при възрастни мишки.

"Резултатите ни показват нов начин на действие на кофеина," казва Хенделер, "който насърчава защитата и възстановяването на сърдечния мускул чрез действието на митохондриалния р27. Тези резултати трябва да доведат до по-добри стратегии за предпазване на сърдечния мускул от увреждане, включително вземане предвид консумацията на кафе или на кофеин като допълнителен хранителен фактор при възрастните хора. Освен това подобряването на митохондриалния р27 може да послужи като потенциална терапевтична стратегия не само при сърдечно-съдови заболявания, но и при подобряване на здравето."

Виж още

Спорт и кожата. Кожните проблеми при спортуващите?
Спортът и вашата кожа
19.06.2018 г.
Спорт и кожата. Как тренировките и упражненията влияят на кожата. Здравни съвети, как да преодолеем кожните проблеми при спортуващите?

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай