Жълт кантарион, ползи от чудотворната билкаЛечебните свойства на жълтият кантарионЕдна от най-популярните билки в България е жълтият кантарион. Може да се открие във всички краища на страната, по поляни, открити места и редки гори. Ако нямате време, за да се разхождате в търсене на билката, можете да си я набавите от почти всички пазари и билкопродавници.

Лечебните свойства на кантариона са доказани във времето и ако имате баба, която практикува лечение с билки, то няма как да не ви сподели няколко рецепти и безотказни ползи. Жълтата билка и нейните свойства са най-концентрирани в началото на цъфтежа, който е в края на май и началото на юни, в зависимост от района, в който расте.
 

Чай от жълт кантарион срещу депресия и тревожностЕдно от най-популярните приложения на жълтия кантарион е нервноуспокоителното й действие. Чай от билката се пие при лека до умерена депресия или тревожност, като може да се комбинира с мента. Екстрактът от жълт кантарион подобрява настроението и намалява тревожността, като влияе благоприятно при проблеми с безсънието или депресия. Американски учени смятат, че билката може да замести по-леките антидепресанти, предписвани за краткосрочно лечение. Това ключово предимство се дължи на фитохимикали в състава на билката, които оказват благоприятно влияние на основните невротрансмитери в човешкото тяло. Най-активният фитохимикал в жълтият кантарион - хиперицинът е с основните заслуги в характера на невроуспокоителните действия на билката.
 

Широко приложение Освен успокояващия ефект, жълтият кантарион се препоръчва при сърцебиене. Флаваноидите  или в точност производните флавонови гликозиди - хиперозид и рутин, действат благоприятно на кардио-васкуларната система и засилват кръвообръщението, укрепвайки кръвоносните съдове. Освен това, така се стимулира  цялостното кръвообращение. Сърдечната слабост също изчезва благодарение на дъбилните вещества, които се съдържат в жълтия кантарион, защото консумацията му подсилва сърдечния мускул и е много ефикасен при терапия на физиологично обусловена сърдечна слабост. 

Приложението на билката е изключително широко и е добре познато в народната медицина. Нашите предци са доказали благоприятния ефект на жълтия кантарион, който той оказва върху гастрит, язви и повишена киселинност в стомаха. Жълтият кантарион лекува и вътрешни инфекции, помага при главоболие, нощно напикаване, нарушения на съня, при заболявания, свързани с климактериума (преходен етап при жените). Чаят от жълт кантарион е алтернативен вариянт, както за възползването  от положителните въздейстивия на билката, така и за предотвратяване на предозиране с нежелани ефекти.
Препоръчва се и при диагностицирането на ракови заболявания, защото тази билка възпрепятства окислителните процеси. Кантарионът обезврежда онези агресивни молекули в кръвта, които иначе разрушават клетките. Билката действа профилактично срещу хормонално обусловените ракови заболявания, като например рака на гърдата.
 

За жени в менопауза


Лековитата билка се препоръчва дори за жени в менопауза, нормализирайки естествения ритъм на организма и нивата на хормоните. Важно е да уточним, че жълтият кантарион може да попречи на зачеването при жените. Поради тази причина, ако се опитвате да заченете, НЕ използвайте жълт кантарион във високи дози, особено ако имате проблеми с плодовитостта. Не се препоръчва и при бременност.
 

Внимавайте, при предозиране могат да настъпят проблеми


Ако приемате противозачатъчни, също не е желателно да консумирате жълт кантарион под каквато и да било форма. Някои противозачатъчни съдържат естроген. Жълтият кантарион може да стимулира разграждането на естрогена, което да намали ефективността на противозачатъчните хапчета.
Друга препоръка е да се внимава с прекомерната му консумацията му от хипертоници. 

 


 

Виж още

Как да имаме красиви и здрави кожа, нокти и коса?
06.04.2017 г.
Здравето отвътре личи и отвън. Едва ли има човек, който да не е чувал тази фраза, която е абсолютно вярва. Често пъти, различни заболявания влияят именно на външния вид. Ноктите стават меки и се чупят, косата става слаба или оредява, а по кожата се появяват обриви или пигментни петна.

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай