Болки в гърдите - кога да се тревожим?Понякога болките в гърдите са просто болки в гърдите. Понякога това е само мускулно напрежение, киселини или бронхит. Най-често причините са доброкачествени. Но трябва да бъдете прегледани от здравен специалист, ако се притеснявате.
Въпреки това, гръдната болка може да сигнализира за сериозно състояние, свързано със сърцето или не. Ето кога да се обърнете към лекар, ако изпитвате болки в гърдите.

Проблеми със сърцето
Когато хората чуят термина "болка в гърдите", едно от първите състояния, за които се сещат, е сърдечен удар. И има защо. Болката в гърдите е най-честият симптом на сърдечен удар при мъжете и жените. Обикновено се усеща като натиск и често може да се почувства и в ръката, шията или челюстта. Това обаче не е единственият признак, а жените са склонни да изпитват други симптоми, като умора, гадене и задух.

Болката в гръдния кош може също да доведе до други сърдечни проблеми. За кардиолозите ангина пекторис, наричана още стенокардия или гръдна жаба, е дума, която описва симптомите, свързани със сърцето. Ангината пекторис често се причинява от коронарна болест на сърцето, където плаката се натрупва в артериите и забавя кръвния поток. При жените може да се наблюдава при стесняване на големите съдове или при микроваскуларно заболяване. Стенокардията се усеща различно от различните хора. Най-класическата диагноза е натискът на гръдния кош, тежестта, която се случва при натоварване и изчезва с почивката.

Друга причина, свързана със сърцето, за дискомфорт в гърдите може да са някои видове сърдечна недостатъчност. Не, това не означава, че сърцето ви спира да бие - това е сърдечен арест - но това означава, че сърцето ви не може да достави достатъчно кръв, богата на кислород, за да отговори на нуждите на тялото. Най-често срещаните симптоми включват задух, кашлица или хрипове, задържане на течности, особено в белите дробове или краката, и умора, но болката в гръдния кош е също възможен симптом.

Проблеми с белите дробове
Какво друго има в гръдния кош освен сърцето? Точно така, белите дробове - и една от най-сериозните причини за болка в гърдите е белодробна емболия. Това е, когато кръвен съсирек = блокира притока на кръв към белите дробове. Белодробните емболии често са усложнение на дълбоката венозна тромбоза, кръвен съсирек, който започва най-често в краката. Други симптоми на белодробна емболия включват задух и други проблеми с дишането, както и кашлица - със или без кръв.

Пневмонията е често срещано заболяване, но може да бъде тежко. Това е номер едно причина за хоспитализация за възрастни в САЩ, като изключим раждането. Около един милион американци са хоспитализирани с пневмония всяка година и около 50 000 умират. Гръдната болка често е симптом, особено когато дишате или кашляте. Другите симптоми на пневмония включват треска, студени тръпки, кашлица и задух.

Въпреки че обикновено това е усложнение на нараняване на гръдния кош, понякога може да се случи срив на белия дроб без причина. Известен също като пневмоторакс, този срив се появява, когато въздухът излиза от белия дроб и се улавя между белия дроб и гръдния кош. Болката в гръдния кош, особено при дишане или кашляне, е един от най-честите симптоми. Другите включват умора, замайване, ускорена сърдечна честота и синкав нюанс на кожата. Хроничните състояния като астма, кистозна фиброза и хронична обструктивна белодробна болест също могат да увеличат риска от срив на белите дробове.

Кога да се тревожите и кога не
Кардиолозите са е най-обезпокоени, когато някой се оплаква от болка в гърдите по време на усилие, както и чувство за слабост. Това би могло да означава, че значителна част от сърцето не получава достатъчно кръв. Друго нещо, което би било тревожно е, ако болката в гръдния кош идва с по-малко и по-малко активност, или в покой. Това може да е признак за запушване на коронарна артерия, което напредва.

Що се отнася до случаите, когато може би не се налага да се притеснявате, болката в гръдния кош може да е причинена от мускулно разтягане, костохондрит (възпаление на хрущяла около ребрата), езофагеални спазми, киселинен рефлукс или бронхит. Въпреки това е по-добре да сте сигурни. Ако се притеснявате за болката в гърдите консултирайте се с лекар или позвънете на 112.

Виж още


Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай