Билковите чайове, които ще ви направят по-здрави / част 1 /


Билковият чай- ободряващата напитка с редица ползи


Билките имат всякакви лечебни сили, от облекчаването на стомашни болки до лекуването на безсъние и успокояване на тревогата. Освен, че е чудесн източник на витамини, минерали и екстрактни вещества, билковият чай направен по подходящият начин и с подходящите съставки, може да бъде по-ободряващ и от кафето. Но осве, че е вкусна безкофеинова ободряваща напитка, той притежава и редица невероятни ползи за здравето. 
 

Какво е всъщност е билковият чай?


Билковият чай не се прави наистина от чай – което е специфично растение. Французите използват думата tisane, което е малко по-правилно, тъй като билковият чай всъщност е отвара от листа, семена, корени или кора, разредени във вода. Когато пиете билков чай, получавате ползите от съответното растение в лесно усвоима форма.


Ползите от лечебната напитка


Може да се каже, че от чаша билков чай получаваме много повече ползи, отколкото от таблетка витамин. Освен че си набавяме полезни вещества, с пиенето на чай също хидратираме тялото си. Да не забравяме и социалния елемент – чаят е нещо, което можем да споделим с други хора. А на всичкото отгоре с вкусната напитка получавате и ароматерапия –нещо, което няма как да получите от таблетка.

Затова билкарите препоръчват билковият чай да се прави винаги в затворен съд. По този начин полезните етерични масла се запазват. Иначе стаята ви ще мирише добре, но няма да можете да се възползвате от медицинските свойства на чая.
 

Как да избераме правилно?


Когато говорим за избирането на билков чай, едно от най-важните неща е да търсим продукт, който съдържа висококачествени съставки от добър източник. Ако пиете билков чай заради медицинските му свойства, тогава избягвайте продукти, които имат добавени етерични масла и овкусители. За да се възползвате напълно от топлата напитка и да не пропуснете нищо от полезните свойства, уверете се, че сте оставили пакетчето чай потопено във водата достатъчно дълго. В някои случаи са нужни дори 10-15 минути, за да се освободят напълно здравословните свойства на билките.

Всеки път когато консумирате нещо, вие давате на тялото си градивния материал, от който се нуждае, за да произвежда тъкани и хормони. Ако пиете чай всеки ден, можете да направите всякакви значителни промени в настроението, кожата, цялостното си състояние и енергия.
Има толкова много прекрасни билкови чайове, от които да избирате. Ето няколко от най-разпространените и техните чудодейни свойства. Не се страхувайте да изберете нещо ново.
 

Чай от шипка


Плодовете на това растение са един от най-добрите източници на витамин C, който е изключително важен за имунната система, кожата и надбъбречната функция. Направете си чай от шипка, когато имате нужда да подобрите здравето си.
 
Продължението на статията в секция >>> "СВЪРЗАНИ СТАТИИ"
 

 

Виж още

7 изненадващи употреби на сока от цвекло
11.09.2017 г.
Цвеклото често е подценяван зеленчук, а то може да ни предложи редица ползи. Ето седем приятно изненадващи употреби на сока от цвекло, които могат да подобрят косата, кожата и цялостното здраве

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай