Безопасно ли мием и съхраняваме плодовете и зеленчуците


Следвайте тези пет прости съвети, за да се предпазите от бактерии по храната
Плодовете и зеленчуците са неизменна част от всяка здравословна диета, но и те крият своите рискове. Освен полезни витамини и минерали, те могат да вкарат в тялото ни и нежелани и вредни бактерии, които причиняват болести. Зелените листни зеленчуци са причинители на около една пета от всички болести, свързани с храната, тъй като те рядко се консумират готвени и затова стават по-податливи на задържане на бактерии. За да предпазите себе си и семейството си от хранителни натравяния, придържайте се към тези методи за почистване и съхранение на плодовете и зеленчуците.

Изплакнете свежите плодове и зеленчуци
Изплакнете плодовете и зеленчуците, включително и тези с кори, които не се консумират, с хладка чешмяна вода, за да измиете мръсотията и бактериите. Ако почиствате маруля, премахнете няколко външни листа и използвайте струята на чешмата, за да премахнете мръсотията, която не се вижда. Пакетираните плодове и зеленчуци с етикет „готови за консумация“ обаче нямат нужда от повторно изплакване, защото то само може да увеличи шанса от „кръстосано замърсяване“.

Пропуснете химикалите
Не използвайте сапун, белина или перилен препарат, за да измиете плодовете и зеленчуците, тъй като те не са подходящи за консумация и могат да увредят здравето ви. Скъпите препарати за плодове и зеленчуци може да звучат като добра идея, но топлата вода е достатъчна за премахване на мръсотията и бактериите.

Измийте ръцете си
Измийте добре ръцете си преди готвене и хранете, както и след различни дейности като ходене до тоалетна и използване на мобилния телефон. Скорошно проучване открива повече от 17000 копия на бактериални гени по телефоните на гимназисти, така че непременно измийте ръцете си след като сте го ползвали.

Избягвайте „кръстосаното замърсяване“
Ако приготвяте например салата Цезар с пиле, използвайте различна дъска, за да нарежете суровото пиле, от тази, на която режете марулята. Използвайте гевгир, когато миете зеленчуците, за да предотвратите контакта с бактерии от мивката, и не мийте месото в мивката. Соковете на суровото месо могат да се разпръснат по целия плот и така да улеснят контакта на бактериите с останалите храни в кухнята.

Дръжте марулята на студено
Марулята трябва да се съхранява на 5 °C или по-малко, особено след като е нарязана, за да се предотврати растежа на бактериални патогени. Така че приберете я в хладилника, веднага след като сте приключили с нея.

Виж още

Периодично гладуване - ползи и вреди за нашето здраве
Периодично гладуване - ползи и вреди!
20.09.2018 г.
Периодично гладуване - ползи и вреди за нашето здраве. Процеси на детоксикация, ниски нива на холестерол, регенериране на имунни клетки, дехидратация и киселини.

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай