Алерген в червеното месо се свързва със сърдечни заболявания

22.06.2018 г.
104 прочитания
0 коментара
Екип от изследователи твърди, че е свързал чувствителността към алерген в червено месо към натрупването на плака в артериите на сърцето. Въпреки че високите нива на наситени мазнини в червеното месо отдавна са известни като причиняващи сърдечни заболявания на хората като цяло, новата констатация показва, че подгрупа от населението може да бъде изложена на повишен риск по друга причина - хранителен алерген. Изследването, подкрепено от Националния институт за сърцето, белите дробове и кръвта, част от Националните институти по здравеопазване, се появява в „Aтеросклерозата, тромбозата и съдовата биология“, журнал на Американската сърдечна асоциация.

„Тази нова находка от малка група от субекти от Вирджиния повдига интригуващата възможност, че алергията към червено месо може да бъде недостатъчно признат фактор за сърдечни заболявания“, заяви лидерът на изследването д-р Колийн Макнамара, професор по медицина в Центъра за сърдечно-съдови изследвания на Университета във Вирджиния. „Тези предварителни констатации подчертават необходимостта от допълнителни клинични проучвания при по-големи популации от различни географски региони и допълнителна лабораторна работа.“

Броят на хората с алергия към червеното месо е неясен.

Съвсем наскоро учените установявиха главния алерген в червеното месо, наречен галактоза-α-1,3-галактоза или алфа-Гал, вид сложна захар. Те също така установиха, че ухапването на някои кърлежи може да причини чувствителност към този алерген. Ето защо алергиите към червено месо са по-често срещани, където тези кърлежи са по-разпространени, като например Югоизточните Съединени Щати, но също така се простират и до други райони.

Изследователите подозират от известно време, че алергените могат да предизвикат определени имунологични промени, които могат да бъдат свързани с натрупване на плаки и блокиране на артериите, но никой не е идентифицирал конкретно вещество, което е отговорно за този ефект. В настоящото изследване изследователите показват за пръв път, че специфичен кръвен маркер за алергия към червено месо се свързва с по-високи нива на артериална плака или мастни депозити по вътрешната облицовка на артериите. Маркерът на кръвта, който те идентифицират, е тип антитяло (имуноглобулин или IgE), което е специфично за алфа-галаген алергена.

За идентифициране на този кръвен маркер изследователите анализират кръвни проби от 118 възрастни и откриват антитела към алфа-галаген, показващи чувствителност към червено месо, в 26 процента от тях. Използвайки процедура за изобразяване, изследователите установяват, че количеството плака е с 30% по-високо при пациентите, чувствителни към алфа-Гал, отколкото при не-чувствителните пациенти. Тези плаки, отличителен белег на атеросклероза (втвърдяване на артериите), също са склонни да бъдат по-структурно нестабилни, което означава, че те има повишена вероятност да причинят инфаркт и инсулт.

Доказателствата за връзка между алергените от червеното месо и коронарна артериална болест все още са предварителни, отбелязват изследователите и планират да проведат подробни проучвания върху животни и хора, за да потвърдят първоначалните си констатации. В момента единственото лечение за алергия към червено месо, след като е диагностицирано, е строго избягване на червено месо.

 „Въпреки че са необходими повече проучвания, текущата работа предлага потенциален нов подход или цел за предотвратяване или лечение на сърдечни заболявания в подгрупа от хора, които са чувствителни към червено месо,“ казва д-р Ахмед Хасан.

Засега лекарите препоръчват следване на настоящите препоръки за здравословен начин на живот. Това включва здравословна диета, състояща се от много зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни и други здравословни храни за сърцето. Другите здравословни промени за сърцето поддържане на здравословно тегло, управление на стреса, увеличаване на физическата активност и отказване от тютюнопушенето.

Виж още

Спорт и кожата. Кожните проблеми при спортуващите?
Спортът и вашата кожа
19.06.2018 г.
Спорт и кожата. Как тренировките и упражненията влияят на кожата. Здравни съвети, как да преодолеем кожните проблеми при спортуващите?

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай