8 ползи за здравето от розмарина – Част 2

Косопад. От векове в много култури розмаринът се свързва с растежа на косата. Според WebMD някои ранни проучвания показват, че прилагането на комбинация от масло от розмарин, лавандула, мащерка и кедрово дърво върху скалпа може да спомогне за подобряване на растежа на косата. В едно проучване при хора с болест, при която косата пада и оставя плешиви петна (алопеция ареата), се е наблюдавала значителна регенерация на косата, когато са масажирали скалпа си с розмарин и други етерични масла в сравнение с тези, които просто масажирали скалпа си без масла. Въпреки това, проучването е лошо проектирано, посочва UMM, така че изследователите не са сигурни дали розмаринът е отговорен за растежа на косата.

Лошо храносмилане и други стомашни проблеми. Няма много научни доказателства, че розмаринът помага при проблеми като разстройство на стомаха, газове или лошо храносмилане. Въпреки това, UMM съобщава, че в Европа листа от розмарин се използва при лошо храносмилане и билката е одобрена от германската комисия Е, която разглежда безопасността и ефикасността на билките.

Мускулни болки. Според WebMD някои ранни проучвания показват, че приемането на комбинация от розмарин, хмел и олеанолова киселина може да помогне за облекчаване на болката, свързана с артрита. Маслото от розмарин също е одобрено от германската комисия Е като средство за локално приложение за лечение на мускулна болка или болка, свързана с артрит, и за подобряване на кръвообращението.

Психична енергия. Миризмата на розмарин не може да се обърка. И ако сте отегчени или ви липсва вдъхновение, може би полъх от ароматната билка може да помогне. Проучване от 2013 г. разглежда ефектите на вдишаното масло от розмарин върху чувствата и дейностите на нервната система. Сред констатациите си: "Всички данни колективно показват медицинска полза от маслото от розмарин, когато се вдишва, включително премахване на чувството на скука и осигуряване на свежа умствена енергия".

Рак. Редица проучвания показват, че екстрактът от розмарин може да попречи на раковите клетки да се реплицират, като по този начин спира растежа на туморите, съобщава UMM. Едно проучване установява, че розмаринът (самостоятелно и с куркумин) спомага за предотвратяването на рак на гърдата; друго проучване установява подобни ефекти с розмарин върху репликацията на рак на дебелото черво.

Други възможни ползи. В тези ситуации науката не е сигурна, но някои хора използват розмарин за лечение на редица състояния, включително подагра, кашлица, главоболие, проблеми с черния дроб и жлъчката, високо кръвно налягане, зъбобол и екзема.
 

Може да използвате

Хранителни добавки ГИНКО АКТИВ®
ГИНКО АКТИВ®
За по-добра памет, концентрация и кръвооросяване!
Козметични продукти МАТСАН ДОЙЧ С ®
МАТСАН ДОЙЧ С ®
При хемороиди, разширени вени и хематоми!
Неоставит 60+60 диетични храни за специални медицински цели
НЕОСТАВИТ ® М
Подходящ при артрози, травми в ставите, костите и сухожилията!​
Хранителни добавки Кардиохелп
КАРДИОХЕЛП ® МАКС + ПОДАРЪК КОЕНЗИМ Q10
Подпомага и подобрява процесите на сърцето и функцията на съдовата система!
 
Хранителни добавки АМИНОЛИВ ®
АМИНОЛИВ ®
При проблеми с черния дроб от различно естество!
Хранителна добавка Q 10
Коензим Q10
За здраво сърце, енергия и тонус!
Липомезин 30 диетични храни за специални медицински цели
ЛИПОМЕЗИН ®
За регулиране и поддържане нормалните нива на холестерол в кръвта!

Виж още

Витамини и минерали - Витамин В12
Осем признака на недостиг на витамин В12
25.04.2018 г.
Витамини - недостиг! Един от най-важните витамини в човешкото тяло е Витамин В12.
Признаци за недостиг на витамин В12 - влошено зрение, умора, задух, жълтениаква кожа, променливо настроение.

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай