Розмарин с 8 ползи за здравето (2)


Още ползи за здравето от розмарина


/ 2-ра част / 
 

Подобрява растежа на косата


От векове в много култури розмаринът се свързва с растежа на косата. Според WebMD някои ранни проучвания показват, че прилагането на комбинация от масло от розмарин, лавандула, мащерка и кедрово дърво върху скалпа може да спомогне за подобряване на растежа на косата. В едно проучване при хора с болест, при която косата пада и оставя плешиви петна (алопеция ареата), се е наблюдавала значителна регенерация на косата, когато са масажирали скалпа си с розмарин и други етерични масла в сравнение с тези, които просто масажирали скалпа си без масла. Въпреки това, проучването е лошо проектирано, посочва UMM, така че изследователите не са сигурни дали розмаринът е отговорен за растежа на косата.
 

Срещу лошо храносмилане


Няма много научни доказателства, че розмаринът помага при проблеми като разстройство на стомаха, газове или лошо храносмилане. Въпреки това, UMM съобщава, че в Европа листа от розмарин се използва при лошо храносмилане и билката е одобрена от германската комисия Е, която разглежда безопасността и ефикасността на билките.
 

Облекчаване на мускулните болкиСпоред WebMD някои ранни проучвания показват, че приемането на комбинация от розмарин, хмел и олеанолова киселина може да помогне за облекчаване на болката, свързана с артрита. Маслото от розмарин също е одобрено от германската комисия Е, като средство за локално приложение за лечение на мускулна болка или болка, свързана с артрит, и за подобряване на кръвообращението.
 

Спокойствие за нервната системаМиризмата на розмарин не може да се обърка. И ако сте отегчени или ви липсва вдъхновение, може би полъх от ароматната билка може да помогне. Проучване от 2013 г. разглежда ефектите на вдишаното масло от розмарин върху чувствата и дейностите на нервната система. Сред констатациите си: "Всички данни колективно показват медицинска полза от маслото от розмарин, когато се вдишва, включително премахване на чувството на скука и осигуряване на свежа умствена енергия".
 

Универсален борец срещу раковите клеткиРедица проучвания показват, че екстрактът от розмарин може да попречи на раковите клетки да се реплицират, като по този начин спира растежа на туморите, съобщава UMM. Едно проучване установява, че розмаринът (самостоятелно и с куркумин) спомага за предотвратяването на рак на гърдата; друго проучване установява подобни ефекти с розмарин върху репликацията на рак на дебелото черво.
 

Широк спектър на действие


В тези ситуации науката не е сигурна, но някои хора използват розмарин за лечение на редица състояния, включително подагра, кашлица, главоболие, проблеми с черния дроб и жлъчката, високо кръвно налягане, зъбобол и екзема.
 

 

Виж още

Витамини и минерали - Витамин В12
Витамин B12 - осем симптома за недостиг
25.04.2018 г.
Витамини - недостиг! Един от най-важните витамини в човешкото тяло е Витамин В12.
Симптоми за недостиг на витамин В12 - влошено зрение, умора, задух, жълтениаква кожа, променливо настроение.
Връзка пресен розмарин
Розмарин с 8 ползи за здравето
24.04.2018 г.
В отдалеченото село Ачароли в югозападна Италия около един на всеки 10 души е на повече от 100 години. Дали са открили Фонтана на младостта?

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай